Samková a Kocáb jsou experti na uprchlíky? Vědci zuří a stěžují si na ČT

Praha - Diskuze k uprchlické krizi, kterou nedávno odvysílala Česká televize se stal předmětem stížnosti adresované Radě ČT. Poukazuje na pořad Události, komentáře, kde se vyjadřovali advokátka Klára Samková a expolitik Michael Kocáb. Debata bez odborníků je podle stěžovatelů ukázkou nepřijatelné bulvarizace zpravodajství.

"Česká televize by ze své podstaty měla společnost kultivovat, nebo alespoň se o kultivaci snažit. Bohužel, podobné výběry 'expertů' v důsledku znamenají přesný opak," uvádí text Michala Pavláska z Etnologického ústavu Akademie věd a dokumentaristky Apoleny Rychlíkové, který podepsala víc než stovka vědců, novinářů, umělců a studentů.

Česká televize uvedla, že stížnost nebyla adresována jí, ale Radě ČT. "Nemůžeme se k ní proto v tuto chvíli vyjadřovat," uvedla mluvčí Alžběta Plívová. Rada ČT zatím dopis neobdržela.

Psali jsme:
Ostrá hádka v ČT mezi Kocábem a Samkovou: Nemůžeme uprchlíky střílet! Jinak...
Ubožák redaktor, co si to dovoluje? Včerejší debata v ČT měla hodně drsnou dohru
 

Pořadu odvysílanému 25. srpna vytýkají, že ani pozvaná advokátka ani bývalý politik nejsou odborníky na téma uprchlíků. K výběru hostů podle nich nestačí, že někdo hovoří emotivně, nebo že má silně profilovaný názor. "Požadujeme proto vysvětlení principu, na základě kterého redaktoři a dramaturgové ČT do svých pořadů zvou osobnosti se statusem expertního vědění," píše se ve stížnosti s tím, že na migrační otázky je k dispozici řada osobností působících na fakultách a katedrách vysokých škol, sociální antropologové a etnologové nebo například experti stojící za portálem migraceonline.cz.

Samkováv pořadu například uvedla, že je proti jakémukoliv přijímání uprchlíků, kteří do Evropy došli. Upozorňovala, že při návštěvě v Calais viděla muže, kteří vypadali jako ozbrojená armáda plná „mladých muskulaturních mužů". „Přece do nich nebudeme střílet. Přece je nenecháme utopit ve Středozemním moři," snažil se debatu mírnit Kocáb.

Dalším nezvládnutým pořadem podle stěžovatelů bylo Interview 24, v němž údajně moderátorka v několika případech bez komentáře nechala šířit zavádějící informace. "Je smutnou skutečností, že jediná česká veřejnoprávní televize opakovaně přispívá k šíření paniky, strachu a legitimizování názorů založených na nenávisti a demagogii," stojí ve stížnosti.

Související

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 
Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

Více souvisejících

Česká televize akademie věd Klara Samkova

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy