Pražanovi mají problém, svědek jim přitížil. Jak to bylo s nelegálním lihem?

Zlín - Údajná hlava lihové mafie Radek Březina i jeho mladší bratr Tomáš stanuli dnes jako svědci u zlínského krajského soudu. Zatímco Radek odmítl vypovídat s tím, že by si pravdivou výpovědí mohl zhoršit postavení ve vlastní kauze, Tomáš, který ve stejné věci figuruje jako spolupracující obviněný, obchody s otcem a synem Pražanovými popsal. Podle něj odebrali od Radka Březiny nejméně 1,5 milionu litrů nelegálního lihu.

"Je to nejnižší číslo. Odebírali od bratra líh cirka od roku 2003 či 2004 až do roku 2011. Jednalo se o mimobilanční, nezdaněný líh," uvedl Tomáš Březina. Podle něj byli hlavními aktéry Radek Březina a Stanislav Pražan starší, kteří obchody domlouvali. Placení údajně řešil Tomáš Březina se Stanislavem Pražanem mladším. Podle mladšího z bratrů Březinových Pražanovi za litr lihu platili 66 korun. Postupem času se prý ale četnost dodávek snižovala.

"Bratr měl nejkvalitnější líh, ale také nejdražší. Konkurence měla ceny nižší, 60 korun za litr. Pražani vždycky brali líh i někde jinde a jednou řekli bratrovi, že už s ním dělat nebudou," dodal Tomáš Březina, který se údajně poté snažil na obnovení dodávek dohodnout s mladším z Pražanů, ale neúspěšně. "Prý to mají jinde levnější a likérky neřeší kvalitu, ale jen cenu," doplnil Březina. Odmítl, že by se svou výpovědí Pražanům mstil, jak oni tvrdí.

Otec a syn podle obžaloby připravili při obchodech s nelegálním lihem od Radka Březiny stát na daních nejméně o 353 milionů korun. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až třináctileté vězení. Pražanovi vinu odmítají. Starší z obžalovaných prý Březiny neznal, mladší jen zběžně z baru či diskotéky. Pražan mladší dnes řekl, že jejich likérka odebírala líh od lihovaru v Kojetíně, nelegální od Tomáše Březiny prý odmítl, přestože mu prý Březina vyhrožoval, že v tomto případě budou kriminalizováni.

Lihový boss Radek Březina nelegální líh vyráběl ve své firmě Morávia-Chem. Obžaloba postihuje období od roku 2004 až 2011 a 1,4 milionu litrů nezdaněného lihu. Přesnou výši dodávek v letech 2004, 2010 a 2011 se nepodařilo policii zjistit. Pražanovi údajně líh odebírali na několika místech ve Zlíně a okolí, prodávali ho dál či z něj vyráběli lihoviny. Podle Tomáše Březiny měli podobně jako jeho bratr své likérky i černé stáčírny a řidiče.

Státní zástupce Miroslav Stoklásek Pražany viní z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Lihová mafie v čele s Radkem Březinou se před olomouckým krajským soudem zodpovídá z nelegální výroby a obchodů s lihem od loňského prosince. Skupina podle obžaloby okradla stát na daních o 6,7 miliardy korun. S nelegálním lihem údajně obchodovala od roku 1998 do předloňska.

Případem, kde figuruje osm obžalovaných se soud bude znovu zabývat na konci září. Hlavní líčení ve věci Pražanových ve Zlíně pokračuje v listopadu. Mezi předvolanými svědky budou i další údajní odběratelé Březinova lihu. Jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu, distributora Roberta Sedlaříka a podnikatele Dominika Nagyho policie viní z daňového úniku za 1,25 miliardy korun. Menší škodu než tato skupina, ale větší než Pražanovi, údajně způsobil bývalý majitel frýdecko-místecké likérky AB style Milan Antoniazi.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) Stanislav Pražan Lihoviny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy