Praha - Pákové kávovary můžeme nejčastěji vidět v restauracích a kavárnách. S rostoucí popularitou přípravy pravého espressa se však tento druh kávovarů rozšířil i v českých domácnostech. Připravíme z nich opravdu chutný šálek kávy jako v dobré kavárně? Spotřebitelský časopis dTest otestoval dvanáct modelů a srovnával jejich výkonnost a funkce. Celkově všechny modely obstály dobře, espresso chutnalo dobře nebo uspokojivě. Nejlépe s vedly kávovary De’Longhi EC 680 a Kenwood kMix ES020. U některých modelů nastaly problémy se správnou teplotou kávy a s poměrně vysokou spotřebou energie.
„O výsledné chuti hotového nápoje nerozhoduje jen kvalita použité kávy, potažmo kávových zrn, ale také další důležité věci, jako například dobrý mlýnek, správná jemnost namletí, vhodná míra stlačení kávy v sítku nebo množství vody. Na rozdíl od automatických nebo kapslových kávovarů příprava kávy na pákovém kávovaru vyžaduje určité znalosti a um. Proto se o něm hovoří jako o „mašince" pro milovníky kávy, kteří o ní něco vědí a kteří si užívají nejen její pití, ale také proces přípravy," říká k testu pákových kávovarů Ondřej Jánoška, redaktor časopisu dTest.
Pravé espresso by podle odborníků mělo být zalito maximálně 30 ml vody, její teplota by měla dosahovat 90 °C a zároveň by voda neměla být tvrdá. Právě tvrdost vody totiž výrazně ovlivňuje chuť kávy. Příznivou zprávou je, že chutný šálek espressa si můžete připravit sami doma. Všechny otestované pákové modely skončily s celkově dobrou známkou, stojí v tiskové zprávě allmedia4u.cz, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.
Kromě klasického espressa si můžete připravit i jeho mléčné varianty, například café latte nebo cappuccino. Je však třeba vzít na vědomí, že napěnění mléka tu na rozdíl od plně automatických a kapslových modelů probíhá vždy manuálně.
Při nákupu zohledněte vybavení kávovaru. Některé modely jsou vybaveny nastavením množství vody, její teploty i tvrdosti, což může ovlivnit výslednou chuť kávy. U většiny přístrojů však musíte vodu zastavit ručně. Součástí jednoho testovaného kávovaru je mlýnek na mletí kávových zrn, který u ostatních modelů musíte dokoupit. Zabudovaný mlýnek se však výrazně projevuje na pořizovací ceně modelu, která šplhá až k dvaceti tisícům a několikanásobně tak převyšuje ceny ostatních přístrojů.
„V testu jsme sledovali snadnost obsluhy i chuť, aroma a vzhled připravené kávy. Měřili jsme, zda má káva optimální teplotu nebo zda není žroutem elektrické energie. Všímali jsme si také schopnosti vytvoření mléčné pěny a rychlosti přípravy. Byť žádný z testovaných modelů v celkovém hodnocení nepropadl, rozdíly v kvalitě a poměru ceny a kvality jsme našli. Dobrou zprávou je, že vítězové testu či kávovary označené jako výhodná koupě nepatří k těm cenově nejdražším a pořídíte je přibližně za tři až čtyři tisíce," doplňuje Ondřej Jánoška.
Psali jsme: Údržba a opravy bytu: Co platí nájemce a co pronajímatel? Žárovky od dodavatele energie? Dárek, který vás může stát tisíce, varuje dTestNedostatky se objevily při měření teploty mléčné pěny a teploty hotové kávy v šálku. Podle doporučení odborníků by teplota mléčné pěny měla být 70°C. Naměřené vyšší hodnoty 94,2 °C či 79,7 °C mohou způsobit, že se mléko rychle přehřeje a nevytvoří se z něj žádoucí mikropěna. Velké odchylky od optimální teploty byly zaznamenány i u teploty hotové kávy v šálku. Káva byla studenější, než doporučují odborníci. Průměrná teplota prvního šálku, který se připravoval ihned po zapnutí kávovaru, byla nižší než 55 °C, což v hodnocení odpovídá nedostatečné známce. Další problémy nastaly v rozdílných teplotách při přípravě dvou šálků najednou či ve zkoušce shody objemu mezi dvěma šálky.
Velmi špatné známky byly dále udělovány v oblasti spotřeby energie. Energeticky nejnáročnější byla fáze ohřevu vody. Ze dvanácti testovaných kávovarů dostaly pouze čtyři dobrou nebo uspokojivou známku, ostatní skončily s dostatečným nebo nedostatečným hodnocením – jejich spotřeba byla větší než 15, resp. 20 Wh. Při samotném procesu výroby espressa již kávovary tolik watthodin nespotřebují. Spotřeba energie se měřila také v pohotovostním režimu (kávovar je vypnutý, ale stále zapojený v elektrické síti). V tomto případě byly přístroje ohodnoceny dobrými známkami, kdy jejich spotřeba byla nižší než 0,5°Wh.
Naopak kladná hodnocení získaly testované kávovary za obsluhu (ve všech případech dobré a velmi dobré známky) a rychlost přípravy kávy (většinou velmi dobré či dobré známky). Co se týče senzorických vlastností espressa, sledovaly se jednotlivé složky chuti, aroma, konzistence cremy a celkový vzhled. Kromě čtyř uspokojivých výsledků modely dosahovaly dobrého ohodnocení.
Související
Pomohla vůbec někomu Trumpova cla? První země se z nich opatrně raduje
Káva se stává nápojem bohatých. Její cena je hned ze dvou důvodů rekordní
Aktuálně se děje
před 48 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 1 hodinou
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 2 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 4 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 5 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 5 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 6 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 7 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 10 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 13 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek