Praha - Pákové kávovary můžeme nejčastěji vidět v restauracích a kavárnách. S rostoucí popularitou přípravy pravého espressa se však tento druh kávovarů rozšířil i v českých domácnostech. Připravíme z nich opravdu chutný šálek kávy jako v dobré kavárně? Spotřebitelský časopis dTest otestoval dvanáct modelů a srovnával jejich výkonnost a funkce. Celkově všechny modely obstály dobře, espresso chutnalo dobře nebo uspokojivě. Nejlépe s vedly kávovary De’Longhi EC 680 a Kenwood kMix ES020. U některých modelů nastaly problémy se správnou teplotou kávy a s poměrně vysokou spotřebou energie.
„O výsledné chuti hotového nápoje nerozhoduje jen kvalita použité kávy, potažmo kávových zrn, ale také další důležité věci, jako například dobrý mlýnek, správná jemnost namletí, vhodná míra stlačení kávy v sítku nebo množství vody. Na rozdíl od automatických nebo kapslových kávovarů příprava kávy na pákovém kávovaru vyžaduje určité znalosti a um. Proto se o něm hovoří jako o „mašince" pro milovníky kávy, kteří o ní něco vědí a kteří si užívají nejen její pití, ale také proces přípravy," říká k testu pákových kávovarů Ondřej Jánoška, redaktor časopisu dTest.
Pravé espresso by podle odborníků mělo být zalito maximálně 30 ml vody, její teplota by měla dosahovat 90 °C a zároveň by voda neměla být tvrdá. Právě tvrdost vody totiž výrazně ovlivňuje chuť kávy. Příznivou zprávou je, že chutný šálek espressa si můžete připravit sami doma. Všechny otestované pákové modely skončily s celkově dobrou známkou, stojí v tiskové zprávě allmedia4u.cz, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.
Kromě klasického espressa si můžete připravit i jeho mléčné varianty, například café latte nebo cappuccino. Je však třeba vzít na vědomí, že napěnění mléka tu na rozdíl od plně automatických a kapslových modelů probíhá vždy manuálně.
Při nákupu zohledněte vybavení kávovaru. Některé modely jsou vybaveny nastavením množství vody, její teploty i tvrdosti, což může ovlivnit výslednou chuť kávy. U většiny přístrojů však musíte vodu zastavit ručně. Součástí jednoho testovaného kávovaru je mlýnek na mletí kávových zrn, který u ostatních modelů musíte dokoupit. Zabudovaný mlýnek se však výrazně projevuje na pořizovací ceně modelu, která šplhá až k dvaceti tisícům a několikanásobně tak převyšuje ceny ostatních přístrojů.
„V testu jsme sledovali snadnost obsluhy i chuť, aroma a vzhled připravené kávy. Měřili jsme, zda má káva optimální teplotu nebo zda není žroutem elektrické energie. Všímali jsme si také schopnosti vytvoření mléčné pěny a rychlosti přípravy. Byť žádný z testovaných modelů v celkovém hodnocení nepropadl, rozdíly v kvalitě a poměru ceny a kvality jsme našli. Dobrou zprávou je, že vítězové testu či kávovary označené jako výhodná koupě nepatří k těm cenově nejdražším a pořídíte je přibližně za tři až čtyři tisíce," doplňuje Ondřej Jánoška.
Psali jsme:Nedostatky se objevily při měření teploty mléčné pěny a teploty hotové kávy v šálku. Podle doporučení odborníků by teplota mléčné pěny měla být 70°C. Naměřené vyšší hodnoty 94,2 °C či 79,7 °C mohou způsobit, že se mléko rychle přehřeje a nevytvoří se z něj žádoucí mikropěna. Velké odchylky od optimální teploty byly zaznamenány i u teploty hotové kávy v šálku. Káva byla studenější, než doporučují odborníci. Průměrná teplota prvního šálku, který se připravoval ihned po zapnutí kávovaru, byla nižší než 55 °C, což v hodnocení odpovídá nedostatečné známce. Další problémy nastaly v rozdílných teplotách při přípravě dvou šálků najednou či ve zkoušce shody objemu mezi dvěma šálky.
Velmi špatné známky byly dále udělovány v oblasti spotřeby energie. Energeticky nejnáročnější byla fáze ohřevu vody. Ze dvanácti testovaných kávovarů dostaly pouze čtyři dobrou nebo uspokojivou známku, ostatní skončily s dostatečným nebo nedostatečným hodnocením – jejich spotřeba byla větší než 15, resp. 20 Wh. Při samotném procesu výroby espressa již kávovary tolik watthodin nespotřebují. Spotřeba energie se měřila také v pohotovostním režimu (kávovar je vypnutý, ale stále zapojený v elektrické síti). V tomto případě byly přístroje ohodnoceny dobrými známkami, kdy jejich spotřeba byla nižší než 0,5°Wh.
Naopak kladná hodnocení získaly testované kávovary za obsluhu (ve všech případech dobré a velmi dobré známky) a rychlost přípravy kávy (většinou velmi dobré či dobré známky). Co se týče senzorických vlastností espressa, sledovaly se jednotlivé složky chuti, aroma, konzistence cremy a celkový vzhled. Kromě čtyř uspokojivých výsledků modely dosahovaly dobrého ohodnocení.
Související
Češi kávu milují, ukázal průzkum. Čaj ale ještě víc
Kavárny. Místa setkávání nad šálkem lahodného nápoje i kulturního života
Aktuálně se děje
před 50 minutami
Chameneí vyhlásil pětidenní smutek za íránského prezidenta Raísího
před 1 hodinou
Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho
před 1 hodinou
Prokurátor ICC požádal o zatykače na Netanjahua a šéfa Hamásu
před 2 hodinami
Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora
před 2 hodinami
Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr
před 2 hodinami
Stav Fica je po atentátu stabilizovaný. Komunikuje a zlepšuje se
před 3 hodinami
Policie eviduje další falešné vstupenky na hokejové MS. U O2 areny zadržela dva lidi
před 3 hodinami
Svět reaguje na smrt Raísího: Pákistán vyhlásil den smutku, kondoluje Rusko i Hamás
před 4 hodinami
Izrael popřel, že by se podílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího
před 4 hodinami
Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby
před 5 hodinami
Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu
před 5 hodinami
Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů
před 6 hodinami
Pád vrtulníku s Raísím sleduje celý svět. Řada zemí nabídla Íránu pomoc
před 7 hodinami
Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?
před 7 hodinami
Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí
před 8 hodinami
Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod
Aktualizováno včera
Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem
Aktualizováno včera
Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval
včera
RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin
včera
Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS
Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.
Zdroj: Jan Hrabě