Údajné vraždy pacientů: U soudu vypovídala psycholožka. Co řekla o Marešové?

Ústí nad Labem - Psycholožka zpochybnila, že by Věra Marešová obžalovaná z vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku, zabíjela kvůli tomu, aby si ulehčila práci. Znalkyně Štěpánka Tůmová dnes soudu řekla, že nenašla ani další motiv a u Marešové neodhalila žádnou poruchu. Marešová čelí obžalobě z vražd šesti pacientů jednotky intenzivní péče, podle státního zástupce zabíjela oběti draslíkem. Marešové hrozí doživotí, už na začátku hlavního líčení vinu odmítla.

Podle žalobce Marešová zabíjela právě proto, aby si usnadnila práci. "Odstranit pacienta není řešením, protože může nastoupit pacient, který vyžaduje větší péči. Nedomnívám se, že by si odstraněním nějakého klienta práci ulehčila," řekla u soudu Tůmová s tím, že u Marešové nenašla ani další motiv, proč by měla vraždit. "Můžeme vyloučit chorobný motiv, porucha u ní zjištěna nebyla. Při svém vyšetření jsem nezjistila ani jiný psychologický motiv, kterým bych mohla jednání vysvětlit," řekla Tůmová. Psycholožka připustila, že Marešová mohla udělat chybu. "Nevědomě se mohla dopustit třeba chybného jednání, to vyloučit nemůžu," doplnila Tůmová.

Psycholožka u Marešové neodhalila agresivní rysy, naopak u ní objevila emoční nevyváženost. Označila ji také za aktivní až workoholickou s tím, že práce pro ni byla velmi důležitá. Ta ale podle znalců nepřekračuje běžné normy. Marešová se během zkoumání svěřila psycholožce i se syndromem vyhoření. "Řada pracovníků ve zdravotnictví, zvláště na exponovaných pracovištích, si ve větší či menší míře stěžuje na syndrom vyhoření," dodala Tůmová.

Marešová v dnešním vyjádření u soudu naznačila, že někdo mohl manipulovat s důkazy. Soud předložil infuzní vaky, sety a stříkačky, které zajistil lékař Petr Vondráček. Marešová upozornila na to, že znalkyně z oboru toxikologie u soudu řekla, že měla k dispozici jen vaky a stříkačky, nikoliv infuzní sety. Ty se zavádějí do vaku. "Pokud by tam set nebyl, obsah vaku by vytekl. Tady je vak plný i se setem. Domnívám se, že bylo s důkazy nějakým způsobem manipulováno," řekla Marešová. Kdo a proč by měl s důkazy manipulovat, ale neupřesnila.

U soudu měl dnes vypovídat také psychiatr, ten se ale z jednání omluvil. Zároveň dnes soud prošel všechny listinné důkazy, jak ty z přípravného řízení, tak vyžádané později.

V úterý zazní u soudu závěry posudku z oboru zdravotnictví, který si zadala obhajoba. Znalci obžaloby už dříve u soudu řekli, že údajné oběti zemřely v důsledku vysokých dávek draslíku.

Závěry posudku obhajoby se podle informací ČTK od posudku žalobce výrazně liší. Pracují mimo jiné s tím, že hladina draslíku se po smrti výrazně zvyšuje.

Znalci obžaloby Radek Matlach a Jiří Závodský v srpnu potvrdili, že šest pacientů zemřelo velmi pravděpodobně po podání vysoké dávky draslíku. Právě tím podle žalobce Marešová vraždila. V případě poslední pacientky z loňského června podle Matlacha neexistuje jiné vysvětlení pro náhlé selhání srdce a smrt. U pěti ostatních obětí znalci vycházeli především ze zdravotní dokumentace a záznamů křivek EKG. Podle Matlacha byli všichni pacienti stabilizovaní, náhle u nich nastala zástava srdce a smrt. "Křivka EKG odpovídá vysoké dávce draslíku," řekl už dříve u soudu Matlach. Po doplňujících dotazech připustil, že v případě jedné z obětí mohlo jít i o jinou příčinu smrti.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let.

Související

Soud, ilustrační foto

Zdravotní sestra Marešová se ve sporu s TV Nova obrátila na Ústavní soud

Zdravotní sestra Věra Marešová se obrátila na Ústavní soud (ÚS) ve sporu o odškodnění s TV Nova. Za informování televize o jejím případu vysoudila 1,2 milionu korun, nárokovala ale vyšší částku, konkrétně 12 milionů. Dovolání Marešové letos zamítl Nejvyšší soud. Ústavní stížnost, jejíž podání je patrné z justiční databáze, znamená poslední šanci na změnu verdiktu.
Soud, ilustrační foto

Marešová stáhla žalobu na Economii, s vydavatelstvím se dohodla

Zdravotní sestra Věra Marešová stáhla žalobu na vydavatelství Economia, ve které se domáhala odškodného za to, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Na dotaz ČTK to uvedl Obvodní soud pro Prahu 8, který se měl žalobou zabývat. Podle právníka Marešové Jana Poláčka a mluvčího Economie byla uzavřena mimosoudní dohoda, podrobnosti ale strany nezveřejnily.

Více souvisejících

Věra Marešová (zdravotní sestra z Rumburku) soudy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 15 minutami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 42 minutami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 11 hodinami

před 17 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

Vlna veder decimuje Mexiko. Rekordy pokořeny v 10 městech, včetně Mexico City

V pátek úřady v Mexiku hlásily rekordně vysoké teploty v deseti městech, včetně toho hlavního. Současná vlna veder způsobila celostátní výpadky elektřiny a ohrozila energetickou síť.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy