Terorista v Česku? Turek putuje do vydávací vazby, doma jen roznášel letáky

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes rozhodl, že zadržený Turek Nazmi Sahin (30) s údajnými vazbami na teroristy půjde do předběžné vydávací vazby. Podle nových informací ale muž pouze roznášel letáky.

Předběžná vazba jako jediná v českém právním řádu nemá pevně stanovenou maximální dobu trvání. Muž by v ní měl být do ukončení vydávacího řízení do jiné země.

Policie uvedla, že po muži, který byl odsouzený za kriminální delikt s teroristickým podtextem a vyhýbal se nástupu do vězení, pátral Interpol. Turek byl zadržen v úterý u Šimkových sadů v Hradci Králové.

Podle neoficiálních informací ČTK byl zadržený muž odsouzený za spolupráci se Stranou kurdských pracujících (PKK), která bojuje za vytvoření vlastního kurdského státu. Podle České televize pro PKK roznášel letáky. PKK pokládají Turecko, USA i Evropská unie za teroristickou organizaci. Kurdské milice teď stojí v čele sil, které v Sýrii a Iráku bojují proti radikálům z IS.

Mluvčí hradeckého krajského soudu Kateřina Podeszwová uvedla, že muž byl zadržený na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu vydaného prokuraturou v tureckém městě Van 8. března 2013. Podle mluvčí byl zadržený muž odsouzený 30. března 2007 k trestu šest let a tři měsíce vězení, k výkonu trestu však nenastoupil.

Právní zástupkyně zadrženého Zuzana Dostálková dnes odmítla, že by se jednalo o terorismus, podle ní šlo spíše o politické akce. "Ta stížnost nemá odkladný účinek, takže byl odvezen do vazby," řekla Dostálková, která tvrdí, že muže zadržení v České republice překvapilo. "S Českou republikou nemá nic společného, byl tady jenom nahodile, v podstatě na turistickém výletě," řekla Dostálková.

Psali jsme:
Lze předvídat teroristický útok? Expert srovnal USA s Francií, dospěl k závažnému závěru  

Podle Dostálkové byl muž v Turecku odsouzený na zhruba šest let, do vězení však nenastoupil a nyní mu hrozí vyšší trest. "Jako byla u nás disidentská činnost za komunistů, asi něco takového," řekla Dostálková na dotaz, čeho se zadržený muž dopustil.

Zástupkyně také tvrdí, že se muž zdržuje na území Evropské unie údajně šest let, policistům také předložil italské doklady, protože mu tam byl údajně poskytnutý politický azyl. "To se nyní přezkoumává, což bude trvat v řádu měsíců," řekla Dostálková.

Státní zástupce Radek Soukup dnes řekl, že soud muže do vazby poslala, protože shledal nebezpečí útěku. Turecká strana by dokumenty měla předložit do 40 dnů. Soukup dále uvedl, že muž v Turecku podporoval či propagoval jistou organizaci. "Prozatím si dovolím nesdělovat její označení, nicméně můžeme už nyní vyloučit, že by to byla organizace takzvaný Islámský stát a není to ani Kurdská strana pracujících (PKK)," konstatoval žalobce.

"ČR považuje Kurdskou stranu pracujících (PKK) i nadále za teroristickou organizaci. Poslední série teroristických útoků v Turecku, za něž je PKK zodpovědná, si v září 2015 vyžádala životy několika desítek lidí. PKK je také vedena na seznamu teroristických organizací EU," uvedl dnes tiskový odbor ministerstva zahraničí. Podle ministerstva však nesmí být pozice ČR vůči PKK směšovaný s pozicí vůči Kurdům obecně. "ČR podporuje kurdské Pešmergy na území Iráku v boji proti ISIL," uvedlo ministerstvo.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Ilustrační foto

Vydání tureckého občana Sahina je nepřípustné, rozhodl soud v Hradci. Pustil ho z vazby

Hradec Králové - Vydání tureckého občana Nazmiho Sahina, po němž pátral Interpol a o jehož vydání žádalo Turecko, není přípustné. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Hradci Králové, který zároveň propustil muže z předběžné vydávací vazby. Dnešní verdikt soudu je pravomocný a Sahin krátce přes 13:00 opustil královéhradeckou vazební věznici. ČTK se pokouší získat vyjádření tureckého velvyslanectví.

Více souvisejících

Nazmi Sahin (Turek zadržený v ČR) Terorismus vazba

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy