Kauza Oleo se komplikuje: Soudkyně nařídila žalobci prověřit nabídku od policie

Praha - Soudkyně v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh) a lobbisty Ivo Rittiga dnes nařídila státnímu zástupci prověřit, zda policie spáchala trestný čin, když údajně nabídla peníze za spolupráci při vyšetřování obviněné účetní v případu Janě Šádkové. Podle advokátů existuje důvodné podezření, že policie jednala v rozporu se zákonem. Případ 10 lidí obžalovaných z vyvedení 20 milionů z firmy na Rittigovy účty řeší Městský soud v Praze.

O zadání státnímu zástupci informoval server HlídacíPes.org. Soudkyně Kateřina Radkovská se podle mluvčí soudu Markéty Puci dozvěděla jméno policisty, který údajně s nabídkou přišel. "Údajně měl nabídnout finanční prostředky obžalované Šádkové. Soudkyně proto uložila státnímu zástupci, aby on sám, či některý z jeho kolegů v souladu se zákonem nechal prošetřit možnost, že byl spáchán trestný čin," potvrdila ČTK mluvčí.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová, která je nadřízenou dozorujícího státního zástupce Adama Borguly, potvrdila serveru Aktuálně.cz, že se její úřad bude podnětem soudkyně zabývat. "Žalobce nejprve podnět vyhodnotí. Poté se rozhodne o věcné a místní příslušnosti," uvedla Bradáčová.

Bývalá účetní firmy Peskim Jana Šádková (nyní Oil and Technologies) při výslechu minulý týden řekla, že jí kriminalista v přípravném řízení údajně na dvou schůzkách, z nichž na druhé byl také Šádkové advokát, nabídl odměnu za případnou spolupráci. Návrh byl ale podle informací ČTK natolik neurčitý, že nebyl důvod obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která vyšetřuje zločiny policistů. Šádkové obhájce Jiří Matzner již dříve řekl, že jeho klientka je od začátku ochotná spolupracovat s policií při vyšetřování, odmítá ale uznat vinu, jak to po ní policie údajně chtěla, protože tvrzení vyšetřovatelů odmítá.

K výpovědi Šádkové se advokáti v předešlých dnech několikrát vraceli v námitkách a dostali se také do sporu s dozorujícím státním zástupcem Borgulou z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Žalobce tvrdí, že kriminalisté jednali v přípravném řízení před obviněním Šádkové, tedy údajně podle zákona o policii, který podle Borguly pamatuje na získávání informací operativními prostředky, mimo jiné také vytěžováním informátorů za odměnu. Pochybení odmítá také šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. "Jakékoliv porušení zákona odmítám, postupujeme vždy podle zákona," řekl Šlachta podle Aktuálně.cz. Obhájci ale důrazně namítali, že policie dala Šádkové finanční nabídku již jako obviněné, kdy případ podléhal dozoru státního zástupce.

Borgula v obžalobě tvrdí, že se deset lidí včetně Rittiga podílelo na vyvedení 20 milionů korun na jeho účty pomocí smluv na poradenství, které se údajně neuskutečnilo. Smlouvy uzavřeli šéfové OCh s karibskou firmou Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets (CA). Rittig obžalobu odmítá a tvrzení o sobě označil jako lež. Také Kmeť při výslechu minulý týden odmítl, že by v Rittigových obchodech figuroval jako tzv. bílý kůň. Rittig je podle něj dlouholetý obchodní partner, se kterým vydělal v cizině stovky milionů korun. Kmeť působil za komunismu v zahraničí jako diplomat pod krytím rozvědky. Později se začal věnovat poradenství a byznysu.

V kauze usiluje jeden z obžalovaných o spolupracující pozici - účetní Jaroslav Kubiska, který podle vyšetřovatelů pomohl rozkrýt podezřelé finanční machinace. Ostatní obžalovaní jeho výpověď odmítají, Kubiska podle nich nebyl u důležitých rozhodnutí a jen plnil zadání týkající se pouze části obchodu.

Vedle Rittiga, Kmetě, Kubisky a Šádkové jsou obžalovaní dva zakladatelé OCh Michal Urbánek a Kamil Jirounek a technický šéf firmy Radomír Kučera. Další skupinou jsou advokáti z právní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta and partners) David Michal a Karolína Babáková a jednatel účetní firmy Peskim, Michalův bratr Petr. Kanceláře plní zadání týkající se byznysu od Rittiga a Kmetě.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical Ivo Rittig Policie ČR

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 3 minutami

před 19 minutami

před 42 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy