Tragický silvestr na Liberecku: Mrtvola v potoce, požár paneláku, mladík přišel o prsty

Liberec - Pro týmy záchranářů z Libereckého kraje byly letošní silvestrovské oslavy hodně náročné. Dva lidé utrpěli vážná poranění ruky od zábavní pyrotechniky. Hasiči vyjížděli na Silvestra k požáru panelového domu v Semilech.

Jeho střechu zapálil zřejmě balonek štěstí, evakuováno muselo být 16 dospělých a dvě děti. Požár se podařilo rychle uhasit, škody jsou poměrně malé, hasiči je předběžně odhadli na 100.000 korun.

Požár domu v semilské Luční ulici byl na operační středisko hasičů nahlášen těsně před 20:30. "Díky tomu, že semilští profesionální hasiči sídlí jen několik ulic od panelového domu, byli na místě do dvou minut od vyhlášení poplachu. Požár zasáhl plochu odhadem 40 metrů čtverečních," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Celkem bylo s pomocí hasičů a policistů evakuováno 16 dospělých a 2 děti. Nikdo nebyl zraněn. Část obyvatel domu odešla na noc k příbuzným, pro ostatní dorazil ze stanice Jablonec nad Nisou evakuační autobus. V něm lidé čekali až do konce zásahu, neboť předem nebylo možné vyloučit, že požár nezasáhne nejvyšší patra bytů. Lidé by tak museli být odvezeni do náhradního ubytování. "Po závěrečném průzkumu bylo nakonec rozhodnuto o návratu lidí do svých bytů. Byty nebyly poškozeny ani požárem ani nedošlo k prosáknutí hasební látky," uvedl server požáry.cz.

Hašení komplikoval velký mráz, při kterém hasební voda ihned namrzala a hrozilo nebezpečí úrazů. Hasební látka namrzala na zasahujících hasičích, hadicovém vedení i komunikaci.

Psali jsme: Novoroční oslavy ve světě: Veselí, ale i smrt. Stovky zraněných na Filipínách  

Policie vyšetřuje také požár prodejny stavebnin v Semilech, který dnes ráno někdo zřejmě úmyslně založil. Škoda ale byla jen 20.000 korun. Noc byla i pro policii rušná. "Jen od půlnoci přijali na lince 158 celkem 89 různých oznámení, hodně bylo stížností na rušení nočního klidu," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Policie také řeší loupež v České Lípě, při níž čtyřicetiletý muž přišel o telefon. V Liberci zase šestapadesátiletou ženu okradl na Silvestra na ulici neznámý lupič o kabelku.

V Jizerských horách pátrali policisté po ztracené 74leté ženě z Prahy. V Janově nad Nisou trávila s rodinou Silvestra a kolem 18:00 se rozhodla vyrazit ke známým. Zpátky domů už ale nedorazila. Když rodina zmizení ženy ohlásila policii, rozjela se pátrací akce. "Nasazen byl i pes. Paní našli mrtvou ve 23:17 v korytě potoka. Bylo to na trase, po níž šla. Přivolaný lékař už jí nemohl pomoci. Vypadá to na nehodu," řekla Baláková. Co se stalo, policie zjišťuje, příčinu smrti by měla zjistit nařízená soudní pitva.

K nejvážnějším úrazům patřilo silvestrovské zranění nezletilého chlapce v Desné na Jablonecku, kterému petarda částečně amputovala tři prsty na ruce.

Na traumatologii v Krajské nemocnici Liberec ošetřili lékaři po půlnoci 15 pacientů s lehčími poraněními, která si způsobili při pádech nebo při potyčkách. "Tři pacienti s otřesem mozku zůstali v péči lékařů. Jedna žena utrpěla těžké poranění bérce poté, co ji zranila světlice a lékaři ji rovněž hospitalizovali," řekla ČTK mluvčí nemocnice Barbora Silná.

V Liberci na záchytce přijali v noci šest klientů. "Prvního na Silvestra v 19:15 a posledního dnes ráno v 6:55. Nejmladšímu klientovi je 15 let a nejstaršímu 49. Patnáctiletého mladíka do nemocnice dopravili lidé, když ho našli ležet na ulici okolo třetí hodiny ráno. Lékař kontaktoval jeho rodiče, aby si mohli chlapce vyzvednout," dodala Silná.

Související

Více souvisejících

Záchranná služba Liberecký kraj Silvestr

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy