Obce na Libavé povedou nezávislí kandidáti, čeká je spousta práce

Olomouc - V obecních volbách, které se ve Městě Libavá, Kozlově a v Luboměři pod Strážnou konaly po 70 letech, zvítězili nezávislí kandidáti. Nové vedení tří nových obcí s více než tisícovkou obyvatel bude čekat mnoho práce.

Budou se muset pustit nejen do přebírání majetku včetně bytových domů či kotelen, ale také vyřešit zajištění základního chodu obce či financování místní školy. Ve Městě Libavá se lidé nějaký čas kvůli přechodu pod civilní správu budou muset obejít bez obchodu. Lidé však věří, že do budoucna se jejich situace zlepší.

Největší zájem o volby měli lidé v Luboměři, kde se volební účast vyšplhala na 84,44 procent. V Kozlově, kam spadá také Slavkov, přišlo odvolit 71,81 procent voličů a ve Městě Libavá, pod které spadají také Heroltovice, byla volební účast 63,74 procent.

Ve Městě Libavá vyhrálo volby sdružení Nezávislí Město Libavá a Heroltovice těsným výsledkem, získalo 55,55 procent hlasů, sdružení Za Nové Libavsko dalo hlas 44,45 procent voličů. V patnáctičlenném zastupitelstvu budou mít obě kandidátní listiny zastoupení v poměru osmi a sedmi mandátů. Podle informací ČTK přitom nepanují mezi zástupci obou kandidátních listin příliš dobré vztahy.

V Luboměři pod Strážnou se o křesla v sedmičlenném zastupitelstvu podělí zástupci sdružení Luboměř 2016, které získalo 68,79 procent hlasů a pět mandátů a kandidáti sdružení Šance pro rozvoj, kteří za 31,21 procent hlasů vybojovali dvě místa v zastupitelstvu.

V Kozlově volby přesvědčivě vyhrálo sdružení SNK - Nový začátek, které získalo 76,71 procent hlasů a v sedmičlenném zastupitelstvu bude mít šest mandátů. Jeden mandát obsadil zástupce sdružení Slavkováci pro Slavkov.

Vojenský výcvikový prostor Libavá, který zřídila vláda v roce 1946, se rozkládá na území pěti okresů - Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho rozloha byla 327 kilometrů čtverečních, nyní se zmenšila o třetinu. Armáda si od toho slibuje úspory.

Související

Hasiči

Zásah kvůli požáru na Libavé skončil, hasiči tam byli do rána

Až do dnešního rána zasahovali hasiči ve vojenském prostoru Libavá kvůli rozsáhlému požáru, který v sobotu večer postihl zhruba desetihektarovou plochu lesa. Na místě jednotky v náročném terénu a při extrémní zátěži pracovaly přes 30 hodin, zásah ukončili hasiči v 05:30 a místo předali lesníkům, řekl dnes mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Požár způsobil škodu za několik milionů korun. Příčina se vyšetřuje.

Více souvisejících

Vojenský újezd Libavá Komunální volby

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy