Falešný kominík podvedl stovky lidí. Nejste to i vy?

Praha - Několik měsíců obcházel falešný kominík domácnosti v Ústeckém a Středočeském kraji. Okradl stovky zákazníků a způsobil celkovou škodu přes půl milionu korun.

Falešný kominík se zaměřil hlavně na důchodce. U některých kontroly a revize komínů opravdu udělal. Na jiné odborné práce jen vybral zálohy a pak zmizel. Jako v případě Stanislavy Žitníkové ze Žatce - provedl revizi a slíbil jí zateplit komín, na nákup materiálu si od ní vzal 5 tisíc korun. "Pán se projevoval velice slušně, inteligentně, byl příjemnej, ochotnej. Od té doby se ale neozval," popisuje chování falešného podvodníka Stanislava Žitníková.

Podobnou zkušenost má i další žena. Jako zálohu za vyvložkování komína dala muži 21 tisíc, pak už ale nezvedal telefon. "Měl to dobře vymyšlený teda, ale jako já jsem v šoku a nevím sama, co si o tomhle mám myslet," popisuje další okradená zákaznice Veronika Lhotská.

Podle kriminalistů takto muž, který se nedávno vrátil z vězení, "podnikal" několik měsíců. Na padělaný výuční list získal list živnostenský. Okradl více než tři stovky zákazníků, u poloviny ale žádnou práci nikdy neprovedl. Dohromady okradl lidi o 650 tisíc. "Ten počet určitě nebude konečný, jak sami víme. A v současné době se to i ukazuje, těch lidí bude daleko více," odhaduje kriminalista Martin Nýdrle.

Profesionální sdružení kominíků radí, aby si lidé kominíka vždy prověřili na jejich stránkách. Pokud tam jeho jméno nenajdou, měli by být opatrní. "Za služby rozhodně neplaťte předem a ujistěte se, že kontrola spalinové cesty probíhá alespoň 20 minut," důrazně doporučuje mluvčí Společenství kominíků ČR Petr Dušek. Falešnému kominíkovi v případě uznání viny hrozí 2 až 8 let vězení.

Související

Komín, střecha, ilustrační fotografie

Kontrola komínů? Pozor, je nejvyšší čas. Nařizuje to vyhláška

Praha - Nyní je podle kominíků nejvyšší čas na kontrolu spalinových cest. Důležité je provést kontrolu do zahájení topné sezony. ČTK to sdělil mluvčí Společenstva kominíků Petr Dušek. Vyhláška stanovuje povinnost objednat kontrolu spalinové cesty jednou do roka. Výjimkou jsou plynové kondenzační kotle, které stačí kontrolovat jednou za dva roky.

Více souvisejících

kominíci podvod

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy