Chodci pozor, už shánějte reflexní odrazky. Kde, co a jak nosit? Rady

Praha - Už jen několik dní zbývá do chvíle, kdy vejde v platnost novela silničního zákona. Mimo jiné přinese povinnost chodcům označovat se při snížené viditelnosti reflexními prvky. Jaké jsou nejlepší? Kde je sehnat? Jak je nosit? Poradil odborník.

Novela silničního zákona vejde v platnost ve chvíli, kdy oficiálně vyjde ve Sbírce zákonů. To bude asi v polovině února. Zejména chodci, a zejména ti venkovští, by se na novinku měli připravit. Zákon jim totiž bude nově přikazovat nosit reflexní prvky, aby byli pro řidiče viditelní.

První, na co je nutné upozornit, je fakt, že čelovka nebo baterka reflexní prvky nenahrazuje - paradoxně přestože je s ní chodec mnohem lépe vidět. "Různé světelné zdroje jsou také dobrá varianta, ale ze zákona je stanoveno, že to má být reflexní prvek, který odráží. Zákon tedy o baterce nebo čelovce jako náhradě nemluví. Je to opravdu jen reflexní prvek. Je fakt, že pokud půjdeme s čelovkou nebo baterkou, jsme vidět na větší vzdálenost. Ale je dobré to kombinovat s nějakým reflexním prvkem, protože jinak si řidič může chodce splést s cyklistou nebo motorkářem," vysvětlil Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Jak tedy mohou reflexní prvky vypadat? "Jsou to reflexní pásky, samolepky, popřípadě existují i nášivky. Také se uvažuje o reflexních taškách pro seniory. Takže je to prostě něco, co odráží více světla než běžné klasické oblečení," řekl Vomáčka.

Minimální odrazná plocha zákonem stanovená není, ale doporučuje se mít alespoň reflexní pásku, kterou si chodec připne na ruku, případně na sobě mít více reflexních nášivek. U barev pozor na ty tmavé. "Doporučena je buď bílá, žlutá, červená, zelená, ale ne tmavší," uvedl Petr Vomáčka z ÚAMK.

Důležité je podle něj i umístění odrazky nebo reflexního proužku: "Pokud takový reflexní prvek nebo proužek umisťujeme na tělo, je dobré to udělat tak, aby byl dobře viditelný pro řidiče - tedy dát ho na stranu směrem do silnice, nikoli opačně. A také by měl ten prvek být vidět jak zepředu, tak zezadu. Proužek tedy doporučujeme umístit na předloktí nebo kolem zápěstí a pak také někam ke kotníkům nebo prostě na spodní část nohy. Doporučujeme mít reflexních prvků víc - na noze, na ruce, případně i na batohu. Vždy je lepší více než méně."

A kde reflexní prvky koupit? Sehnat se dají skoro v každém supermarketu, v trafikách, prodejnách domácího zboží, v drogeriích, na poštách nebo třeba na čerpacích stanicích. Důležité je i to, že povinnost nosit reflexní prvky neplatí jen za tmy, ale za snížené viditelnosti obecně, což je i šero, mlha, husté sněžení a tak podobně.

Hodí se i varování před příliš levnými reflexními vestami. "V několika případech se už ukázalo, že některé reflexní vesty mají sníženou odrazivost proti normě, která ji stanovuje. Jde o normu EN 471, která stanovuje šířku odrazné plochy a odrazivost materiálu. Ty extrémně levné vesty, jak se ukázalo, tuto normu nesplňují. Doporučujeme, aby si zákazník pohlídal, jestli je na cedulce opravdu vyznačená norma EN 471," radí Petr Vomáčka z ÚAMK.

Další novinky v zákoně

Novela také ukládá motoristům povinnost čistit jejich vozidla od ledu a sněhu, pokud jim brání ve výhledu nebo by mohly ohrozit bezpečnost ostatních účastníků provozu. Umožní rovněž policii zadržet malý technický průkaz majitelům automobilů, na nichž zjistí při kontrole nebo při objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu.

Zákon také umožní odebrat na půl roku řidičský průkaz těm, kdo by přejížděli železniční přejezd v době signalizace příjezdu vlaku. Pokuta za takový přečin se zatím nezvýšila, do budoucna se ale zvažuje její navýšení z 5000 korun na pětinásobek.

K povinnosti reflexních prvků pro chodce, tedy vest nebo jen pásků na rukáv, ministr dopravy Dan Ťok (ANO) uvedl, že za její porušení bude hrozit až dvoutisícová pokuta. Ministr ale také uvedl, že ministerstvo má dohodu s policií, aby spíše reflexní pásky lidem zatím rozdávala.

Obce budou mít právo na základě související vyhlášky zakázat na vymezených místech provoz vozítek segway buď dopravní značkou, nebo svým nařízením. Novela také stanoví, že lidé na těchto vozítkách budou moci jezdit "nejvýše rychlostí srovnatelnou s rychlostí chůze".

Související

Dopravní nehoda, ilustrační foto

Na českých silnicích zemře ročně 80 nepřipoutaných lidí

Na silnicích v České republice zemře ročně 80 nepřipoutaných lidí. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hana Estefányi z Centra dopravního výzkumu v Brně. Připomněla, že pás zvyšuje šanci na přežití, nepřipoutaní se každoročně významně podílejí jak na množství usmrcených, tak zraněných. Na silnicích v Česku loni při nehodách zemřelo 547 lidí, 2110 se těžce zranilo.

Více souvisejících

Silniční provoz Silnice

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 4 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 8 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 8 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí bude na druhý květnový svátek chladnější, ukazuje předpověď

Druhý květnový svátek se ponese v mírně chladnějších teplotách. Podle ČHMÚ.cz se ochladí pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy