Barnevernet ustoupil, devítiměsíční děvčátko vrátil české matce

Praha - Norské úřady rozhodly o tom, že devítiměsíční děvčátko vrátí české matce a norskému otci.

Nemocnou dceru jim odebraly před pár týdny. Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň. "Těší mě, že můžeme věřit, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení," uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Dodala, že její úřad bude případ dál sledovat.

Podle mluvčího informaci sdělil ministerstvu norský advokát rodiny. O vrácení dítěte rozhodl minulý týden norský soud, který přezkoumával postup norských úřadů. Člen petičního výboru na podporu rodin odebraných dětí Pavel Hasenkopf ČTK řekl, že verdikt padl minulý čtvrtek.

Podle Hasenkopfa rodičům pomohly podrobné záznamy z nemocnice, vyvrátily prý "lži a manipulace" úřednic norské sociální služby. "Rodina je připravena v příštích dnech promluvit a zveřejnit detailní informace k odebrání, soudnímu procesu i dosavadní komunikaci s českými úřady. V tuto chvíli prosí ještě o chvíli soukromí," dodal Hasenkopf.

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která kauzy odebraných dětí dlouhodobě sleduje, ČTK řekla, že se v Norsku konala dvě soudní řízení. Jedno se týkalo okamžitého odebrání děvčátka, druhé pak jeho trvalého odebrání a pěstounské péče. Zda jsou u konce už oba soudy, nedokázala Chalánková zatím říct. V jednom případě se ale norská sociální služba prý neodvolala.

Barnevernet podle poslankyně předložil soudu svůj návrh na osmi stranách, rodina doložila na svou obhajobu tisíc stran. "Rodina měla mimořádné štěstí," uvedla Chalánková. Podle ní panuje při dokazování v Norsku "obrácený postup" - pochybení neprokazuje sociální služba, ale musí ho vyvracet rodina. "Záleží tak jen na subjektivním rozhodování úředníků," míní poslankyně.

Související

Soud pro lidská práva Štrasburk

Barnevernet prohrál soud ve Štrasburku, verdikt je šancí i pro Michalákovou

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl ve prospěch Norky, které norská sociální služba Barnevernet krátce po porodu odebrala syna, jenž byl později proti její vůli adoptován. Podle soudu Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. Verdikt může podle expertů ovlivnit také další kauzy vedené proti Norsku a praktikám Barnevernu. Kvůli odebrání dvou svých synů v Norsku se na štrasburský soud se stížností obrátila již dříve také Češka Eva Michaláková.

Více souvisejících

Barnevernet norsko

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy