Bartákův vražedný plán nahlásil spoluvězeň ze strachu, tvrdí psycholožka

Liberec - Plány vězněného lékaře Jaroslava Bartáka na tři vraždy a vydírání nahlásil spoluvězeň, aby se ochránil. U soudu v Liberci to dnes uvedla psycholožka Jitka Skramuská, která tak potvrdila své předchozí závěry. Před soudem prezentovala se svým kolegou dopracovaný posudek na osobnost Bartákova spoluvězně jako hlavního svědka, jak to požadovala obhajoba. Podle znalců se ale jejich názory na svědka nezměnily. U soudu se dnes také četly listinné důkazy. Pokračovat se v tom bude na konci dubna, na kdy bylo líčení odročeno. Soud zřejmě vyslechne i další znalce.

Barták je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí, kterým chtěl získat peníze na útěk. Hrozí mu za to až 20 let, případně výjimečný trest. Podle obžaloby plánoval trestnou činnost na podzim 2013 ve Vazební věznici v Liberci, kde byl kvůli sexuálnímu obtěžování asistentek. Barták vinu v novém případu popírá. Podle něj to byly vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů, s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho.

Důkazy stojí částečně na nahrávkách, které pořídil Bartákův spoluvězeň díky kameře v hodinkách. Vše také oznámil policii. Důvěryhodnost spoluvězně obhajoba zpochybňuje. Argumentuje i tím, že se vězeň snažil Bartákovi uškodit, aby byl podmínečně propuštěn.

Psycholožka Skramuská dnes uvedla, že Bartákův spoluvězeň je disociální, egocentricky orientovaná osobnost. "Využije všechny momenty ve svůj prospěch," uvedla. Potvrdila zároveň svůj předchozí závěr, že případ nahlásil proto, aby se ochránil. "Měl pocit, že by z toho mohl být problém, který by se obrátil vůči němu," řekla již dříve u soudu.

Barták podle obžaloby plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Barták si za předchozí trestnou činnost odpykává dvanáctiletý trest. Aktuálně čelí ještě obžalobě pro přečiny podplácení a maření úředního rozhodnutí a vykázání. Ve věznici ve Stráži pod Ralskem se Barták údajně pokusil v prosince 2013 uplatit zaměstnance částkou 10.000 korun, aby si mohl zavolat. Nedovoleně pak dvakrát telefonoval prostřednictvím svého advokáta bývalé manželce. Případ bude posuzovat soud v České Lípě, Bartákovi za to hrozí dalších šest let.

Související

Doktor Jaroslav Barták u soudu

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tří vraždy a vydírání. Zproštění navrhl ve své závěrečné řeči i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Více souvisejících

Jaroslav Barták pokus o vraždu Věznice

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 38 minutami

před 40 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy