Padl trest. Exředitel ROP Severozápad Kušnierz má strávit sedm let ve vězení

Ústí nad Labem - Bývalý ředitel úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz má strávit sedm let ve vězení za ovlivňování výběru projektů dotovaných evropskými penězi. Trest mu dnes vyměřil ústecký krajský soud. Podmínkami potrestal někdejšího náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu, dalšího bývalého ředitele úřadu Pavla Markvarta a úřednici Irenu Kotlanovou. Ta měla status spolupracující obžalované. Naopak bývalého právníka úřadu Jana Martinovského a dalšího z ředitelů Petra Vráblíka obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová glosovala celou kauzu odkazem na slogan ROP Severozápad, který zní Vize přestane být snem. "Po této kauze by heslo mělo znít Vize jen některých osob z podnikatelsko politické sféry přestane být snem," řekla v odůvodnění rozsudku Elsnicová.

Zároveň naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. "Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek. Ti byli styční důstojníci, kteří bohužel rozhodovali o tom, které projekty mají projít a které ne," doplnila Elsnicová. Zda před soudem stáli všichni, kteří před ním stát měli, nechtěl státní zástupce Vladimír Jan komentovat. "Ve věci probíhá další trestní stíhání, které vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Nemohu se k tomu vyjadřovat, neboť tutu věc nedozoruji," uvedl.

Kouda dostal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let, Markvart odešel od soudu s dvouletým podmíněným trestem s odkladem na tři roky. Podmíněný trest udělil soud i Kotlanové, která dostala dva roky vězení se čtyřletým odkladem. Všem soud vyměřil i zákaz činnosti.

ROP Severozápad a Ústecký kraj odkázal soud s náhradou škody na civilní řízení. "Musíme počkat až budeme mít rozsudek v ruce. Na druhou stranu už když jsme se přihlašovali s nárokem, padaly názory, že stejně se to bude muset tímto způsobem řešit, pokud budeme chtít dosáhnout nějakého odškodnění. Soud tak neřekl nic jiného, než co jsme očekávali," řekl dnes k rozsudku novinářům hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Zdůraznil, že celá kauza poškodila jméno kraje.

Kouda podle soudu předložil Kotlanové seznamy zájmových projektů, které měly projít přísným hodnocením ROP Severozápad. Zároveň jí podle soudu vyhrožoval, že může přijít o práci, pokud projekty nebudou schváleny. Soud mu za zneužití pravomoci uložil kromě podmíněnému trestu i zákaz činnosti na pět let. Podmínku za zneužití pravomoci dostal i Markvart.

Kušnierze a Kotlanovou potrestal soud nejen za zneužití pravomoci, ale i za poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Trest Kotlanové je podmíněný, protože jí soud přiznal status spolupracující obžalované.

Sedmiletý trest pro Kušnierze je souhrnný. Protože se měl skutků dopustit v době, kdy byl v podmínce za první trest za úplatky, soud tento rozsudek zrušil a vynesl souhrnný trest. Kušnierz přitom čelí dalšímu obvinění. Od loňského prosince je stíhán rovněž za ovlivňování projektů ROP Severozápad.

Oproti podané obžalobě soud Kušnierze zprostil obžaloby z manipulace s hodnotiteli projektů. Ti měli být losováni, v ROP Severozápad ale byli dosazováni přímo. Kušnierz nechtěl výši trestu komentovat. "Sedm let natvrdo, co na to mám říct," řekl ČTK Kušnierz, který od soudu odešel ihned po vyhlášení rozsudku, neposlechl si ani jeho odůvodnění.

Soud se rozsáhlou kauzou zabýval od září 2014. Před soudem stálo původně osm lidí, podnikatele Omara Koleilata soud už loni obžaloby zprostil. Samostatně projednává případ úřednice Kláry Odvárkové.

Související

Více souvisejících

Petr Kušnierz rop severozápad soudy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 6 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 6 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 6 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy