Vynucené svědectví? Nečesaný se vyjádřil ke klíčovému svědkovi

Hradec Králové - Minulý týden pokračoval soud s Lukášem Nečesaným, obviněným z pokusu o vraždu kadeřnice. U soudu vypovídal i Nečesaného spoluvězeň Jiří Funda. U soudu uvedl, že se mu Nečesaný v cele svěřil, že čin spáchal. Fundova babička ale svědectví svého vnuka zpochybnila. Na tiskové konferenci se o něm rozpovídat také Nečesaný.

Jiří Funda byl v roce 2014 odsouzen k 25 letům vězení za brutální vraždu kamarádky. Jednadvacetiletou Elišku z Mostu Funda ubodal kvůli 15 tisícům. Ve čtvrtek 24. března u soudu s Nečesaným vypověděl, že se mu obžalovaný svěřil, že byl zdrogovaný a kadeřnice jej naštvala, když jej odmítla ostříhat, tak ji napadl. Prý počítal s tím, že jej z průšvihu dostane otec Luděk, ředitel liberecké nemocnice.

Fundu vychovala babička Magdalena. Ta teď v rozhovoru pro deník Blesk jeho klíčové svědectví zpochybnila. Její vnuk prý jednal v afektu. Vytočilo ho, že si z něj utahovali další vězni, kteří se mu vysmívali, že Nečesaného soud pustil na svobodu a on ve vězení stráví dalších 23 let.

Proto prý napsal dopis kapitánu Juštovi ze Služby kriminální policie a vyšetřování, který Nečesaného kauzu vyšetřoval. V něm uvedl, že se mu k napadení kadeřnice měl v cele Lukáš Nečesaný svěřit. Ale hned o 10 dní později poslal další dopis, ve kterém své svědectví odvolal.

Funda prý nechtěl svědčit ani u soudu, ale vychovatelé ve věznici jej měli donutit. "Řekli mu, že by ho mohli dát k soudu pro křivé svědectví. A že se bál o život a řekl, co chtěli," uvedla pro deník Blesk Fundova babička Magdalena. Podle ní musí její vnuk užívat antidepresiva. Věznice jej z neznámých důvodů drží na samotce.

Otec Lukáše Nečesaného Luděk na tiskové konferenci přehrál rozhovor Fundovy babičky Magdaleny s reportérem deníku Blesk i samotnou výpověď Jiřího Fundy u soudu. Ten u soudu tvrdil, že mu Nečesaný řekl o případu jedinou větu, a to sice, že neví, proč to (napadení kadeřnice) spáchal. V protokolu přitom Funda rozhovor s Nečesaným popisuje jinak.

Policistům totiž Funda detailně popisoval, že mu Nečesaný detailně popsat, že jej kadeřnice naštvala, když jej odmítla ostříhat a tak ji napadl. Což je ale v rozporu s tím, co uvedl 1. června 2015 policii do protokolu.

A nebyl to jediný rozpor mezi svědectvím Jiřího Fundy a výpověďmi dalších svědků. Jeho bývalá partnerka Pavlína či babička Magdalena uvedly, že jim často o Nečesaného kauze psal a přesvědčoval je, že je Lukáš Nečesaný nevinný a že mu věří. Na jeho případ se vyptával i po přeložení Nečesaného do jiné věznice. U soudu ale uvedl, že se s nimi o případu nikdy nebavil.

Funda také popřel, že by se někdy léčil na psychiatrii, ačkoliv jeho babička potvrdila, že se jako dítě léčil, což potvrzují i protokoly z psychiatrie, které podle Luďka Nečesaného bude mít v nejbližších dnech obhajoba k dispozici.

Luděk Nečesaný mimo jiné uvedl, že se s Fundovým svědectvím objevil nový příběh. "Dva a půl roku obžaloba tvrdila, že to bylo plánované loupežné přepadení. Ale ten nový příběh, že Lukáš kadeřnici zmlátil v afektu, přesně zapadá do chvíle, kdy si soud zadal znalecký posudek, ze kterého vyplynulo, že kadeřnice trpí ztrátou paměti," řekl Luděk Nečesaný.

Obhájci kritizovali, že výslech Fundy proběhl 8. července, přesto stále není protokol z něj součástí spisu. Soud podle nich Nečesaného systematicky poškozuje a krátí na právě na obhajobu. Obdobně hovořili také John Bok a Václav Peričevič, zástupci spolku Šalamoun, kladoucího si za cíl podporu nespravedlivě stíhaný.

Soud by v kauze Lukáše Nečesaného měl vynést rozsudek v pátek. Za pokus o vraždu kadeřnice z Hořic mu hrozí až 18 let ve vězení.

Související

Lukáš Nečesaný

Nečesaný má od státu dostat za újmu 1,57 milionu korun

Lukáš Nečesaný, který byl stíhán a následně osvobozen v případu pokusu o vraždu kadeřnice na Jičínsku, má dostat od státu 1,57 milionu korun jako náhradu újmy. O rozhodnutí Městského soudu v Praze informovala ČT na základě informací z justiční databáze. 
Lukáš Nečesaný

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Více souvisejících

Lukáš Nečesaný Luděk Nečesaný

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy