V ZOO Praha se dnes narodilo slůně. "Drobeček" váží přes metrák, je velmi čilý

Praha - V ZOO Praha se dnes brzy ráno narodilo slůně. Jeho matkou je Janita, kterou chovatelé přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je samec Mekong, který už ale v zahradě není. V prosinci 2014 byl převezen do Amsterodamu.

Po více než osmdesátileté historii chovu slonů v zoo Praha se slůně z Praze nejen narodilo, ale bylo zde i počato. "Na svět přišlo dnes krátce po třetí ráno, je to sameček a váží 104 kilogramů. Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil," napsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na Twitter a Facebook.

Později dodal, že všechno se zdá být na dobré cestě. Slůně se podle něj poprvé napilo v sedm hodin a vykračuje si po pavilonu. K vidění bude od čtvrtka dopoledne, uvedl Bobek.

Janita porodila své první slůně po 639 dnech březosti. Vzhledem ke své nezkušenosti byla Janita při porodu uvázaná a tento postup se ukázal jako opodstatněný, uvedla zahrada v tiskové zprávě. Prvorodička totiž zpočátku mládě nepřijala a dokonce na něj naznačila útok.

"Takové chování je u nezkušených slonic časté a přisuzuje se prožité bolesti při porodu, kterou si pak samice spojí s mládětem," vysvětlil kurátor Pavel Brandl. Slůně bylo tedy odtaženo do bezpečí a až po hodině bylo postupně přibližováno k matce, aby si na něj mohla zvyknout. Chování Janity se naštěstí změnilo a po několika neúspěšných pokusech se mládě čtyři hodiny po narození poprvé napilo mateřského mléka.

Mladý sameček je podle chovatelů velmi aktivní a využívá každé příležitosti, aby se od matky napil. "Zatím sbírá zkušenosti při hledání matčiných struků a nepomáhá mu při tom ani Janitina výška," informovala zoo. Novopečená maminka Janita od porodu již také pila a přijímá potravu a vše je tedy na dobré cestě, těší se chovatelé.

Dalšího přírůstku by se Zoo Praha mohla dočkat na podzim, březí je i nevlastní sestra Janity Tamara. Slonice je březí obvykle 21, ale někdy až 24 měsíců a rodí jedno mládě. Bedlivě ho hlídá a brání, později se k péči o slůňata přidají i další členky stáda.

Související

Více souvisejících

ZOO Praha Sloni Miroslav Bobek (ředitel zoo Praha)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy