Oslavy 700. výročí Karla IV. jsou žně pro obchodníky se suvenýry

Praha - Oslavy 700 .výročí narození Karla IV. se ukazují jako výnosný byznys. Využívají toho obchodníci z nejrůznějších oborů, tisknou speciální známky, razí speciální mince a dokonce můžete ochutnat i speciální jídla z dob Karla IV. To vše samozřejmě za speciální ceny.

71,5 milionu korun. S takovou dotací na národní oslavy počítá státní rozpočet. I Praha na oslavy přispěla v milionech. "Vyčlenila více než 26 milionů korun na nejrůznější akce, třeba na muzeum Karla IV 15 milionů," uvedl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Wolf.

Příležitost chytli za pačesy obchodníci a Karel IV. je teď na každém rohu. Koupit si můžete třeba jednokilogramovou stříbrnou minci vyhotovenou jen ve 100 kusech. Jeden kus vyjde na 39 950, polovina z pamětních mincí už je zarezervovaná.

Jestli je to na vás moc, pod Pražským hradem si na trzích můžete koupit menší za 80 korun. O stánek vedle se můžete i tématicky najíst. Třeba dobové uzené kuřecí stehno vás vyjde na 75 korun.

Pořídit do sbírky si můžete i speciální poštovní známku. Ale pozor. Pošta totiž vytiskla dva druhy. První s překlepem, tisknout se tak musela nová sada. Cena je 54 korun.

"Těch původních bylo vydáno 55 000 z toho 20 000 se dostalo do oběhu, bude to spíše taková veselá vzpomínka než rarita," osvětlil ředitel odboru komunikace České pošty Matyáš Vitík.

V umění vydělávat na oslavách jsou ale Češi oproti světu pozadu. Třeba oslavy narozenin prince George vynesly na prodeji suvenýrů podle některých až 80 milionů liber tedy 2,7 miliardy korun.

Související

Výstava Magičtí Lucemburkové v Karolinu navazuje na projekt Křižovatka cest.

OBRAZEM: Na výstavě Magičtí Lucemburkové nahlédnete pod pokličku doby vlády českých králů

Praha - Dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků představuje výstava Magičtí Lucemburkové. Knihy, repliky hradů či korunovačních klenotů nebo sochy Karla IV., Jana Lucemburského a dalších. Putovní výstava, která dále navštíví Olomouc či Plzeň, je aktuálně umístěná v prostorách Křížové chodby Karolina. Zde bude přístupná návštěvníkům do 29. dubna.
Císařská římská koruna

Putovní výstava Magičtí Lucemburkové se na měsíc zastaví v Praze

Praha – V loňském roce Česká republika slavila 700. výročí narození Karla IV. K této příležitosti vznikl projekt Křižovatka cest, který představil rodokmeny předků a potomků Karla IV. Ještě nyní je můžete vidět na venkovních tabulích na veřejných místech Prahy. Na tento projekt nyní navazuje výstava Magičtí Lucemburkové, která přiblíží vládu českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků.

Více souvisejících

Karel IV. (700 let od narození) Praha Česká pošta

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy