Včely mají ideální podmínky k rojení. Žihadlo může i zabít

Praha - Hasiči v těchto dnech řeší stovky případů, které souvisejí se včelami. Počasí včelám přeje, mají dost potravy a tak se mohou rojit. Tímto způsobem se včely množí, jejich roj ale může být nebezpečný.

Včely se rojením množí, teď pro to mají ideální podmínky. K rojení totiž potřebují dostatek potravy a ten teď mají, kvete totiž kde co. Jenže to znamená, že teď potkáte roj včel častěji, než český med na pultech supermarketů.

"Během včerejška jsme měli 33 zásahů a 25 bylo ohledně likvidace nebezpečného hmyzu," prozradila TV Nova Petra Musilová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Včely jsou tak rozdrážděné, že se k roji dá bezpečně přiblížit jen s včelařskými rukavicemi a s kloboukem. "Potíže mohou mít hlavně lidé alergičtí na bodnutí. Tam hrozí i smrt," varuje Jiří Bajer, učitel včelařství.

Pomoc je poté jediná, okamžitě volat záchranáře. Až začne kvést mák, může být podle včelařů ještě hůře. To totiž včelí jed bývá nejvíce agresivní. Na druhou stranu jsou lidé, včelaři, kteří bodnutí považují za něco jako každodenní hygienu.

A když potkáte roj včel, rada je podle odborníků jediná. Včely nedrážděte, neodhánějte je, ani nedělejte prudké pohyby. Prostě jen v klidu od roje odejděte do bezpečí.

Související

Včela

V Česku během zimy uhynula polovina včelstev, říká výrobce medu

Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v letech 2019 a 2020. Loni nepřežilo přibližně 35 procent včelstev v závislosti na lokalitě, uvedla firma. 
Včela

Europoslanci řešili záchranu včel a zemědělců

Více než milion lidí ze zemí EU včetně asi 10.000 z Česka vyzývá Evropskou unii k postupnému omezení používání umělých pesticidů a jejich úplnému vyřazení v roce 2035. Podnětem občanské iniciativy nazvané "Zachraňme včely a zemědělce! Vstříc včelám nakloněnému zemědělství a zdravému životnímu prostředí" se dnes zabývali poslanci Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku.

Více souvisejících

Včely

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy