Kauza exšéfa CzechInvestu se musí projednat znovu. Odvolání je důvodné

Praha - Odvolací soud podle všeho zruší rozsudek nad bývalým ředitelem agentury CzechInvest Miroslavem Křížkem, který dostal 1,5roční podmínku za vypracování personálního auditu, jenž se podle vyšetřovatelů nikdy neuskutečnil. Agentura za něj zaplatila dva miliony korun. Druhým obžalovaným v kauze je Zdeněk Hurský, který tvrdí, že audit vytvářel. Jeho soud potrestal roční podmínkou. I tento trest nejspíš bude zrušen. Případ tak bude muset znovu projednat obvodní soud.

Policie se případem zabývala od srpna 2012, kdy prohledávala kanceláře agentury v Praze. Detektivové tehdy personální audit nenašli, a tak usoudili, že zakázka posloužila jen k vyvedení peněz z agentury. Křížek podle spisu audit objednal u svého známého Hurského, který se však takovým poradenstvím nezabývá.

Případem se dnes podruhé při odvolacím řízení zabýval pražský městský soud. V prvním případě zrušil osvobozující rozsudek nad oběma muži a případ vrátil k novému projednání. Ukázalo se totiž, že IT manažer Hurský uzavřel v roce 2010 s CzechInvestem smlouvu o dílo za dva miliony korun coby vítěz zakázky. Audit pak sice vznikl, jeho hodnota ale podle soudu byla "v hrubém nepoměru k hodnotě zakázky a tomu, co ukládá zákon".

Dnešní jednání trvalo pouze několik vteřin. Soudci konstatovali, že odvolání obou mužů je důvodné, a tak chtějí o případu rozhodnout v neveřejném zasedání. To znamená, že rozsudek bude s největší pravděpodobností zrušen a kauza poputuje zpět k obvodnímu soudu. Pokud by se dnes naopak veřejné jednání uskutečnilo, tak by soud rozsudek potvrdil nebo vynesl jiný.

Oba muži čelili obžalobě pro podvod, za který hrozí až osm let vězení. Soud však později právní kvalifikaci přehodnotil. Křížek dostal trest za porušení svých povinností, přičemž byl ve vedoucí pozici na úřadu. Hurského potrestal za spolupodílnictví. Oba muži vinu odmítají.

Křížka do čela CzechInvestu jmenoval v září 2010 tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Křížek stál v čele agentury do srpna 2012, kdy byl odvolán tehdejším ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS) v souvislosti s pochybením v jiné zakázce. CzechInvest má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka či pomoc českým firmám při hledání partnerů v cizině.

Související

Jozef Síkela

Americké investice v Česku prohlubují vzájemné vztahy mezi zeměmi

USA patří mezi největší země dle počtu realizovaných investic v České republice. Nejvíce investičních projektů bylo zaměřeno na automobilový průmyslu, strojírenství, letectví nebo vývoj softwaru. Na prvním U.S. - Czech Business fóru, které pořádala v týdnu Ambasáda Spojených států amerických na pražském Žofíně, představila agentura CzechInvest své služby zahraničním investorům. Akce se účastnil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Více souvisejících

czechinvest Miroslav Křížek soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy