Exotika z květináče. Jak plody plné vitamínů vypěstovat doma

Praha - Lahodné, neobvyklé, exotické ovoce můžete pěstovat na zahradě, na balkóně, ve skleníku i v bytě. Mezi nejnáročnější patří citrusy, snazší je například pěstování granátového jablka a ještě méně péče vyžaduje fíkovník. Lahodného ovoce můžete doma pěstovat spoustu, navíc vám plody zajistí přísun vitamínů.

Můžete si zakoupit malé keříky, nebo začít základu sami. V našich podmínkách je ideální složení substrátu z kompostu, rašeliny a písku nebo perlitu v poměru 1:1:0,5. Pro pěstování zvojte co největší květináč, ale pro některé menší rostliny stačí oběm dvou a více litrů.

Květináč postavte na teplé a světlé místo, ideální je parapet nad ústředním topením. Stoupající teplo zahřívá zespodu substrát a semínka se rychleji probouzí k životu.

Ananas

Ananas můžete snadno vypěstovat ze zralého ovoce zakoupeného v obchodě. Odkrojte dolní tvrdou část ananasu, listy i všechnu dužinu, aby vám zbyl jen dřík – ten zasaďte do zeminy a zalijte. Překvapující je, že pěstování ananasu je poměrně snadné, potřebuje jen světlo a trochu vody. Zálivka by měla být pravidelná, ideálně zalévejte, když je půda suchá. Ananas by měl začít nést ovoce do dvou let.

Kiwi

V našich podmínkách se dobře daří kiwi sibiřskému, které je mrazuvzdorné, ale na volné pěstování na zahradách se hodí spíše v teplejších oblastech. Kiwi sázíme tam, kde se bude moci plazit, hodí se tedy spíše na prostorné terasy do hlubokých květináčů. Plody této odrůdy jsou velké přibližně dva až tři centimetry, potřebuje slunné a chráněné místo.

Marhaník granátový

Nejlépe se marhaníku bude dařit na jižním okně, pěstovat ho ale můžeme také ve studeném skleníku a v teplých polohách i venku, když ho na zimu buď přemístíme do skleníku, nebo alespoň pořádně zakryjeme chvojím. Bude-li se mu dařit, odvděčí se třetím rokem květy a možná i malými jablíčky.

Mango

Pecku od manga nevyhazujte. Semeno nejprve opatrně vyjměte z vláknitého obalu, preventivně vykoupejte ve slabém roztoku hypermanganu a zasaďte kolmo jednou třetinou do kokosového substrátu. Ten totiž neobsahuje žádné choroboplodné zárodky bakterií ani plísní. Opět pro něj najděte slunné místo a zajistěte mu pravidelnou zálivku.

Liči

Liči má krásná lesklá černá semena, vyklíčí na teplém místě asi za 4 týdny. Vysévají se do směsi rašeliny a písku. Mladá rostlinka má načervenalé listy. Stromky se upravují řezem a máte-li štěstí, v domácích podmínkách se plodů dočkáte po osmi letech.

Fíkovník

Fík není velmi náročný na pěstování. Malý stromek fíkovníku zasaďte do plastového květináče a vždy po vyschnutí povrchu zeminy zalijte. Fíky mají rády slunce, proto se ujistěte, že mu budou vystaveny po celý den.

Nektarinky

Zakrslé nektarinky pěstujete v hlubokých květináčích, lépe se jim ale daří ve volné půdě. Plody mají pevnou, ale jemnou slupku, hmotnost dosahuje až 180g. Tyto stromky je opět vhodné vysadit do hlubokých květináčů. V horkých letních dnech potřebují častou zálivku, nejlépe brzy ráno a večer.

Související

Více souvisejících

Ovoce rostliny

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy