Čunek šéfovi policie: Prošetřete Monsporta v kauze Panama Papers

Praha – Senátor Jiří Čunek, předseda senátního podvýboru pro lidská práva, dnes požádal dopisem policejního prezidenta Tomáš Tuhého, aby Národní centrála proti organizovanému zločinu prošetřila kauzu zkrachované společnosti H-System.

Centrála by podle Čunka také měla by také prověřit informace, podle nichž konkurzní správce této společnosti Josef Monsport figuruje v kauze Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů.

Podle webu Českého centra pro investigativní žurnalistiku byl Monsport držitelem akcií dvou samojských firem v hodnotě 100 milionů dolarů (2,37 miliardy Kč). „Ta částka je nápadně podobná odhadu, za kolik majetek H-Systemu mohl být prodán," řekl k tomu novinářům Čunek. Monsport už dříve uvedl, že se Samoou neměl nikdy nic společného.

„Žádám Vás, abyste využil všechny možnosti z Vaší funkce vyplývající a učinil vše pro zjištění, zda uvedené prostředky na účtu Josefa Monsporta nepocházejí z trestné činnosti, tedy z nehorázně nevýhodných prodejů majetku H-Systemu," napsal Čunek Tuhému.

Senátor už dříve na Monsporta i další správce konukrzní podstaty podal trestní oznámení pro podezření z podvodného vedení konkurzu. Podle něj byl majetek H-Systemu prodáván za nepřiměřeně nízké ceny, čímž byli jeho klienti poškozeni. Jako příklad uvedl pozemky v Lichocevsi, které byly v roce 2002 prodány za 17,2 milionu korun, přičemž třetina z nich byla o šest let později prodána novým majitelem za 419 milionů korun.

Podle Čunka šlo o propracovaný systém zmanipulování konkurzu. Přiznal ale, že všechny žádosti o přezkoumání byly policií dosud odkládány kvůli tomu, že správci postupovali v souladu se zákony.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení.

Související

Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Více souvisejících

Jiří Čunek Panama Papers H-System

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy