Věstonická venuše vydala další tajemství. První výsledky skenování

Brno - Věstonická venuše před třemi týdny na 15 hodin opustila sejf a putovala do laboratoří společnosti FEI, kde ji vědci dali pod skener. První konkrétní výsledky budou mít odborníci hotové patrně až koncem letošního roku, už teď je ale patrné, že získali řadu nových informací.

Podle odborníků soška stará asi 29.000 let prošla skenem, který by lidské tělo nevydrželo. Vědci pořídili celkem 80 gigabitů dat. Odborníci skenovali zvlášť horní a zvlášť spodní část sošky. Nyní budou pomocí počítače data spojována. "Skenování proběhlo dle očekávání a data, která jsme získali, vypadají velmi dobře. Dávají nám velmi dobrý vstupní základ pro další analýzy," uvedl kurátor paleolitických sbírek Moravského zemského muzea Petr Neruda.

Vědci zjistili, že je uvnitř hliněné sošky řada neznámých příměsí, budou ale teprve zjišťovat, o co se jedná. Příměsi se koncentrují do oblasti hlavy a nohou.

"Keramická hmota není úplně homogenní. Souvisí to s tím, jak bylo keramické těsto zpracováno," uvedl Neruda. Vědci podle něj díky novým datům tento proces budou moci lépe zmapovat. "Ve finále se pokusíme vyrobit kopii venuše, provedeme její výpal a ještě jeden sken a zkusíme výsledky srovnat," uvedl Neruda.

Kromě složení zajímají odborníky i praskliny, kterých je vidět více než dřív a mohou způsobit vědcům z muzea těžkou hlavu. "Budeme muset zvážit další postup při uchování venuše a případně upravit režim a podmínky, za jakých bude opouštět prostředí sbírek," uvedl Neruda.

Soška je uložena za normálních okolností ve speciálním sejfu, který je na utajovaném místě. Ven se dostává jen při výstavách a většinou putuje do zahraničí. Věstonická venuše je patrně nejznámější český archeologický nález. Představuje jeden z prvních dokladů pravěké práce s pálenou hlínou.

Související

Olomouc

O Věstonickou venuši je v Olomouci obrovský zájem, lidé stojí ve frontě

Několik desítek metrů dlouhou frontu musí dnes v mrazivém počasí vystát lidé, kteří si ve Vlastivědném muzeu v Olomouci chtějí prohlédnout originál nejstarší keramické sošky na světě - Věstonické venuše. Od rána si příležitost nenechaly ujít už stovky lidí a zájem neutuchá ani odpoledne. Věstonická venuše je totiž na veřejnosti vystavena po pětileté pauze, v Olomouci navíc vůbec poprvé.
Ilustrační foto

Policejní manévry. Věstonická venuše se stěhovala z Brna do Olomouce

Pod dohledem ozbrojené policejní eskorty se dnes přesunul z Brna do Olomouce originál nejstarší keramické sošky na světě - Věstonické venuše. Na veřejnosti bude vystavena po pěti letech, k vidění bude 12 následujících dní ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. O zapůjčení cenného artefaktu starého téměř 30.000 let jednalo muzeum tři roky. Ředitel muzea Břetislav Holásek řekl, že na konci ledna 2020 venuši v bezpečnostní vitríně vystřídá další archeologický unikát, opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic.

Více souvisejících

Věstonická venuše Moravské zemské muzeum (MZM) historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy