ÚS smetl stížnost Savova kvůli vydání do Česka, reakce jeho právníka je ostrá

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Františka Savova na postup pražských státních zastupitelství. Podle podnikatele zastupitelství poskytovala nad rámec svých pravomocí informace justičním orgánům ve Velké Británii, kde soudy rozhodly o vydání Savova do Česka. Stížnost byla zjevně neopodstatněná, řekla ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Savov je stíhaný pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Na odmítnutí stížnosti upozornila Česká televize. Podnikatel ve stížnosti tvrdil, že pražské městské státní zastupitelství za hranicí svých pravomocí poskytovalo informace justičním orgánům ve Velké Británii. U Vrchního státního zastupitelství v Praze zase Savov spatřoval porušení zákona v tom, že jakožto dohledový orgán nad městským zastupitelstvím nesjednalo nápravu. Ústavní soud to ale odmítl a v odůvodnění uvedl, že nezjistil zásah do práv stěžovatele. Postupy byly podle soudu ve shodě se zákonem a vyrozumění bylo logicky a dostatečně odůvodněné.

Savov není s rozhodnutím spokojen. "Nález Ústavního soudu pro nás není překvapením. Vzhledem k tomu, že je česká justice paralyzována politickými a mediálními tlaky, tak v České republice opravdu neočekáváme nějaké zákonné rozhodnutí. Jak už jsme uvedli několikrát v minulosti, zásadní pro nás jsou řízení vedená v zahraničí, kam nakonec směřujeme i toto rozhodnutí Ústavního soudu," sdělil ČTK mediální zástupce Savova Jan Hrubeš.

O tom, že má být Savov vydán do Česka, nepravomocně rozhodl loni v červenci soud ve Westminsteru. Podnikatel, který obvinění odmítá, se odvolal, ale letos v červenci jeho odvolání zamítl londýnský soud.

Savov spadá do případu Octavian, v němž je obviněno 11 lidí z krácení daně a praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se tito lidé podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Některé úkony trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem, zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. Dříve prohlásil, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

Do portfolia Savovovy Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Související

František Savov

Státní zastupitelství obžalovalo Savova a dalších deset lidí z krácení daní

Státní zastupitelství obžalovalo 11 lidí v daňové kauze, u které vyčíslilo způsobenou škodu téměř 653 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov dnes ČTK sdělil, že obžalobu odmítá.
František Savov

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz v kauze podnikatele Savova

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalisté ukončili vyšetřování po 8,5 letech.

Více souvisejících

František Savov (majitel vydavatelství Mladá fronta) Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy