Peroutkova vnučka podala dovolání k Nejvyššímu soudu

Praha - Podle informací České televize podala vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana.

Kaslová se domáhá na České republice omluvy za to, že Zeman přisoudil jejímu dědovi autorství článku Hitler je gentleman.

Zatímco obvodní soud dal Kaslové na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se Zemana částečně zastal. Hrad se musí omluvit za Zemanův výrok ohledně autorství článku Hitler je gentleman. Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení o výroku o vytí s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Kaslová s rozsudkem nesouhlasí. "Obdrželi jsme dovolání žalobkyně, jež je podáno proti výrokům, kterými soud nevyhověl žalobě," řekla ČTK mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Obvodní soud, který se případem zabýval jako první instance, nyní postoupí spis Nejvyššímu soudu v Brně.

Hrad se zněním rozsudku sice souhlasí, ale k dovolání přistupuje kvůli tomu, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem.

"My nemáme problém s omluvou, o které rozhodl odvolací soud, a pan prezident to mnohokrát zdůraznil. Jsme připraveni takto učinit," řekl dnes Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. "Řešíme jednu jedinou otázku, a to je věcí Nejvyššího soudu, kdo tu omluvu má vlastně podepsat, kdo ji má pronést. V tuto chvíli je určena Česká republika, my se domníváme, že to není vhodné řešení," dodal.

Související

Miloš Zeman

Soud nařídil omluvu za Zemanův nepravdivý výrok. Peroutka článek Hitler je gentleman nenapsal

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, podle kterého náleží vnučce Ferdinanda Peroutky omluva za výrok prezidenta Miloše Zemana o uznávaném novináři. S rozhodnutím nebyla spokojená ani jedna strana sporu. Dovolání ministerstva financí, které se má omlouvat jménem státu za Zemana, soud odmítl. Dovolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové, která žádala omluvu i za další prezidentova tvrzení, soudci zamítli. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce NS.

Více souvisejících

Terezie Kaslová (vnučka Peroutky) Miloš Zeman Ferdinand Peroutka

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy