Knížák prohrál soud, musí se omluvit Fajtovi za výrok o zruinování galerie

Praha - Pražský vrchní soud dnes rozhodl, že se bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák se musí omluvit svému nástupci Jiřímu Fajtovi za tvrzení, že Fajt instituci v minulosti zruinoval. Rozhodnutí je pravomocné.

Soud původně stanovil, že Fajt na omluvu nárok nemá, kunsthistorika se však následně zastal Nejvyšší soud s tím, že verdikt nebyl dostatečně odůvodněný. Vrchní soud dnes své stanovisko změnil. „Soud se zabýval tím, jestli má (Knížákova) kritika reálný základ (...) a z důkazů nelze vyvodit, že by žalobce galerii zcela zruinoval," odůvodnila rozsudek soudkyně Irena Ondruszová. Omluva je podle ní pro Fajta přiměřenou satisfakcí.

Sporný výrok z úst Knížáka zazněl v roce 2010 v pořadu České televize Kontexty, týkal se Fajtova působení na postu ředitele Sbírky starého umění. Knížák řekl, že kunsthistorici, kteří před ním Národní galerii řídili, ji dovedli „do naprosto dezolátního stavu". Nejhorší podle něj byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval," prohlásil.

To ale Fajt odmítá a poukazuje třeba na to, že jako šéf jedné ze sbírek neměl na finanční chod instituce vliv. Knížáka zažaloval a prvoinstanční soud mu dal nejdříve za pravdu. Odvolací vrchní soud následně konstatoval, že Knížákovo vyjádření nepřesáhlo rámec běžné a přiměřené kritiky, kterou člověk ve Fajtově postavení musí strpět. Fajtově dovolání však následně vyhověl Nejvyšší soud, který případ vrátil.

Podle Knížákova advokáta Jaroslava Hostinského je výrok vytržen z kontextu. „Jde o kritiku kunsthistoriků jako ředitelů Národní galerie, ne o kritiku žalobce jako osoby," řekl dnes soudu. Podle obhájkyně Fajta, Štěpánky Vincencové, je ale výrok „nepřiměřený a navíc věcně nesprávný". Knížák podle ní zasáhl do Fajtovy profesní cti a pověsti.

Knížák, který galerii vedl téměř 12 let, Fajta kritizuje dlouhodobě. Loni požadoval v otevřeném dopise po ministru kultury, aby Fajta z postu ředitele okamžitě odvolal. Knížák tvrdí, že Fajt nerozumí provozu muzea umění, zbavuje se dlouholetých pracovníků a galerii zadlužuje. To Fajt popírá.

Fajt je jedním ze tří kandidátů na profesuru, které loni v květnu odmítl jmenovat prezident Zeman. Fajtovi konkrétně vyčítal údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k ředitelskému platu.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Nestydatý Babiš. Jak si tohle může dovolit? Známý umělec se pořádně naštval

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že by předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Jeho slova vytočila českého výtvarníka a bývalého šéfa Národní galerie v Praze Milana Knižáka.

Více souvisejících

Milan Knížák Jiří Fajt (ředitel NG) Národní galerie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy