Dietrichsteinová prohrála soud o majetek v Mikulově, výjimkou je rodová hrobka

Brno - Mercedes Dietrichsteinová po radnici v Mikulově žádala vrácení několika objektů a zhruba 200 pozemků. Krajský soud v Brně dnes potvrdil rozsudek břeclavského okresního soudu, kterým žalobu zamítl. Justice se ale bude muset znovu zabývat vlastnictvím Dietrichsteinské hrobky.

Žalobkyně může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud by jí byl majetek vydán, získala by nemovitosti za desítky milionů korun.

Otci žalobkyně Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany (SdP). Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval.

Podle předsedy senátu brněnského krajského soudu Libora Daňhela jsou důvody, proč okresní soud žalobu zamítl, správné. Výjimkou je jen hrobka. Podle něj by se okresní soud měl v jejím případě věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. "Jen tato námitka byla důvodná," řekl soudce.

Právní zástupce žalobkyně Martin Horák novinářům po jednání řekl, že s rozsudkem být spokojený nemůže.

Město do opravy Dietrichsteinské hrobky investovalo v uplynulých letech desítky milionů korun. Právní zástupce města Jiří Petřík uvedl, že případný úspěch protistrany u hrobky by byl pro město ztrátou.

Dietrichsteinová už v minulosti žádala vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale u okresního soudu neuspěla. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně, který jí také nevyhověl. Poté vznesla nárok také na majetek Mikulova.

Související

Ústavní soud ČR

Vleklý restituční spor: Vlastnictví pozemků pod pekárnou v Praze se musí řešit znovu, nařídil ÚS

Ústavní soud (ÚS) nařídil znovu otevřít spor o určení vlastnictví restituovaných pozemků v hodnotě stovek milionů korun pod pekárenským areálem v Praze-Jinonicích. Podle verdiktu pražských soudů restituenti pozemky získali a následně prodali neoprávněně, a tak parcely znovu patří státu. ÚS ale dnes vrátil spor prakticky na začátek, k Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Více souvisejících

restituce Mikulov Mercedes Dietrichsteinová soudy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy