Dvorská zoo začala řezat nosorožcům rohy, na ochranu před pytláky

Dvůr Králové nad Labem - Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem reaguje na incident ve francouzské zoo Thoiry, kde pytláci počátkem března kvůli rohovině usmrtili nosorožce. Ve dvorské zoo nyní žije 21 těchto ohrožených zvířat, veterináři jim preventivně začali rohy uřezávat.

Uřezání rohů je jedním z bezpečnostních opatření, kterým se dvorští chovatelé snaží snížit riziko případného útoku na zoo. "Rozhodnutí odstranit rohy našim nosorožcům nebylo jednoduché. Riziko, kterému tato zvířata čelí nejen ve volné přírodě, ale už i v zoologických zahradách, je však příliš vysoké a bezpečnost zvířat je pro nás na prvním místě. Nosorožci bez rohu jsou bezesporu lepší variantou než nosorožci zabití," uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Nosorožec Pamir byl předtím, než mu motorovou pilou roh uřízli, uspán. "Zákrok trval necelou hodinu a proběhl bez komplikací," uvedl kurátor nosorožců Jiří Hrubý. Zoo zkrátí rohy všem zvířatům, u nichž je to potřeba. "Například samec Natal si je obrušuje sám, v takovém případě to tedy není nutné," doplnil Rabas.

K odstranění rohů nepřistoupila zahrada poprvé. Rohy občas zvířatům zoologové zkracují kvůli jejich bezpečnosti při transportech nebo z jiných zdravotních důvodů. "Zákrok je pro zvíře zcela bezbolestný, rohy nosorožce jsou v podstatě něco jako slepené chlupy nebo nehty. Mají i stejné složení. Navíc odstranění není nevratné, rohy zvířatům dorůstají," řekl Rabas.

O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích je pytláci dále zabíjejí. Na černém trhu může kilogram rohoviny vynést okolo 60.000 dolarů (1,5 milionu korun).

Související

Mládě Jessi. Foto: Lukáš Pavlačík

Zoo Dvůr Králové podrželi dárci, poslali přes 10 milionů

Financování Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku je nyní významně závislé na pomoci od dárců. Zoo od víkendu od zhruba 30.000 drobných přispěvatelů dostala přes deset milionů korun. "To nám stačí na pokrytí provozu na celý duben," řekl dnes ČTK ředitel zoo Přemysl Rabas.
zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.

Více souvisejících

zoo dvůr králové nad labem Nosorožci pytláctví Zvířata

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy