Znalci potvrdili pravost bankovky zadržené v Olomouci, jde o vzácnou státovku

Olomouc - Znalci potvrdili pravost vzácné československé bankovky, kterou olomoučtí policisté zajistili během aukce na internetovém portálu. Vyvolávací cena byla na 220.000 korunách, dražba končila na částce kolem 1,8 milionu korun.

Jde o pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku, která byla zřejmě před lety odcizena z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její hodnota nebyla dosud vyčíslena, odborníci ji dříve odhadovali na několik milionů korun.

Odborné vyjádření k hodnotě bankovky zatím policisté nemají. "Je zajímavá tím, že byla v oběhu 20 měsíců, od 7. srpna 1919 do 15. dubna 1921. Právě ta krátká doba oběhu stojí za tím, že bankovek, které se musely naráz vyměnit a nebyly dlouho v oběhu, je poměrně málo. Dnes evidujeme ve veřejných a soukromých sbírkách asi 36 pravých kusů této státovky," uvedl již dříve Filip Hradil z Vlastivědného muzea v Olomouci.

"Odborné vyjádření z České národní banky k pravosti bankovky, takzvané státovky, potvrdilo pravost bankovky. Prověřování zatím nebylo ukončeno, nadále probíhá a zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba," sdělia dnes krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Na posudek potvrzující pravost vzácné bankovky čekali také zástupci Vlastivědného muzea v Olomouci. Podle jeho ředitele Břetislava Holáska by se státovka měla v nejbližších dnech vrátit do muzejních sbírek. "Chtěli bychom ji vystavit v příštím roce při příležitosti výstavy k výročí roku 1918," řekl Holásek.

Šéf olomoucké policie Jiří Musil v březnu sdělil, že pravděpodobný pachatel pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea. Stíháno však může být víc lidí. Kriminalisté již dříve oznámili, že na případu se nepodílel jen jeden člověk.

Bankovka se ztratila před deseti lety, pachatelé si podle něj zřejmě mysleli, že krádež již bude promlčená, proto ji nabídli v aukci. "Až se k nám bankovka od policie vrátí, chtěli bychom prostřednictvím tiskové konference zveřejnit okolnosti, jak se ztratila. Myslím, že je to ponaučení i pro ostatní," dodal Holásek.

Související

Více souvisejících

peníze aukce olomouc krádeže Vlastivědné muzeum Olomouc (VMO)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy