Lihový boss Březina podle znalkyně cítí vinu, doporučila mírnější typ věznice

Olomouc - Šéf takzvané lihové mafie Radek Březina si podle znalkyně uvědomuje svou vinu a jsou u něj předpoklady pro resocializaci. Doporučila proto, aby mu byl trest 13 let snížen a aby byl umístěn do mírnějšího typu věznice. Žalobce naopak žádá zpřísnění trestu o čtyři měsíce na maximální možnou hranici.

Znalkyně Jana Telcová vyšetřovala Březinu loni na podzim v olomoucké vazební věznici. "Ví, že to neměl dělat a že to byla chyba. Má obrovské zázemí v rodině a je na tom psychicky tak, že užívá léky. Je výhodnější, aby pobýval ve vězení nižší kategorie. Je to výhodnější i pro společnost. V tvrdším režimu by se mohly zhoršit jeho zdravotní problémy," řekla.

Březina se podle ní nedopustil ve vězení žádných kázeňských prohřešků a má pochvaly. Poukázala i na to, že se na něm podepsal dlouhodobý pobyt ve vazbě, má deprese, kvůli nimž je psychiatricky léčen.

Žalobce Miroslav Stoklásek však v této souvislosti poukázal na to, že Březina se ve vazbě v letech 2012 až 2014 podílel na rozsáhlém ovlivňování trestního řízení, kdy z vazby instruoval své blízké a známé co mají dělat.

Také předseda senátu Ivo Lajda poukázal na to, že jiná je resocializace u člověka, který spáchal trestný čin a vinu přiznalm a jiná u člověka, který se snaží vyvinit a instruuje druhé.

Březina za rozsáhlé nelegální obchody s lihem se škodou na daních přes šest miliard korun dostal od krajského soudu nejvyšší trest, ostatních sedm mužů potrestal v rozmezí od čtyř do 12 let vězení, jeden z nich dostal podmínku.

Související

Ilustrační foto

Státní zastupitelství podalo obžalobu na celníky v kauze lihové mafie Radka Březiny

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Obžalováni jsou z několika trestných činů včetně zneužívání pravomocí veřejného činitele či přijetí úplatku. Kauza je úzce spjata s rozkrýváním lihové mafie, která policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky. Případ bude řešit zlínský soud, uvedlo ve zprávě VSZ.

Více souvisejících

Kauza lihová mafie Radek Březina (údajný boss) soudy olomouc

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy