Praha si připomíná památku parašutistů, kteří zabili Heydricha

Praha - Představitelé státu včetně premiéra Bohuslava Sobotky dnes dopoledne u chrámu sv. Cyrila a Metoděje uctili památku parašutistů, kteří v roce 1942 připravili a uskutečnili úspěšný útok na říšského protektora Reynharda Heydricha.

Památku hrdinů československého odboje přišli kromě premiéra uctít také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) nebo náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Přítomni byli i členové obce legionářské v dobových britských uniformách a s historickými prapory.

Na Karlově náměstí dnes pokračuje dvoudenní akce k připomenutí 75 let od úspěšného atentátu a smrti všech zúčastněných parašutistů po boji s Němci v kryptě chrámu v Resslově ulici. V jižní části náměstí na víkend vyrostl dobový stanový tábor československých letců v Británii.

Útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje. Zaútočili na něj parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. Po atentátu nastal v protektorátu teror a masové popravy, jejichž vrcholem bylo v červnu 1942 vyhlazení Lidic a Ležáků.

Parašutisté z výsadku Anthropoid se přes tři týdny skrývali, nakonec je v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje Němci vypátrali na základě zrady jednoho z nich, Karla Čurdy. Následný boj 18. června 1942 nepřežil ani jeden z parašutistů. V kryptě padli Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc.

Související

Jan Kubiš (vlevo) a Josef Gabčík (vpravo)

Česko si dnes připomíná hrdinský čin parašutistů, kteří zlikvidovali Heydricha

Lidé si dnes v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, Parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík. Akce k výročí se konaly i na dalších místech České republiky.

Více souvisejících

Jan Kubiš Jozef Gabčík Reinhard Heydrich - Praha Bohuslav Sobotka Daniel Herman historie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 20 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy