Parašutista na Dnu armády dopadl do diváků, tři zranění

Praha - Při závěrečném seskoku osmi parašutistů na Dnu armády na pražské Letné se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Šestatřicetiletý výsadkář skončil v Ústřední vojenské nemocnici Praha, jedna z divaček byla převezena do Motola.

Zranění nejsou vážná, řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Podle Vlastimily Cyprisové z tiskového odboru generálního štábu mohl za nehodu náhlý poryv větru.

Parašutisté seskočili krátce po 14:00. "Výsadkáře při dopadu ovlivnil náhlý pohyb větru. Minul proto stanovenou plochu, dopadl na ohrazení, za kterým stáli diváci, a shodil ho," uvedla Cyprisová. Zraněni byli podle ní tři lidé, včetně parašutisty. "Událost byla předána vojenské policii a policii ČR," dodala Cyprisová.

Výsadkář měl pohmožděné nohy a záda, jako první ho ošetřila zdravotní služba, která byla přítomná na akci. "Zraněná žena byla při vědomí, měla pohmožděná záda a loket," řekla Poštová. Pražská záchranná služba eviduje jen tyto dva zraněné. První informace hovořily o tom, že zraněno bylo i jedno dítě, podle Poštové ho ale záchranáři neošetřovali a odvezli si ho rodiče.

Den s armádou přilákal na Letenskou pláň stovky lidí. Pro návštěvníky, mezi nimiž bylo mnoho rodin s dětmi, si pořadatelé připravili ukázky moderní i historické vojenské techniky a několik soutěží. Armáda ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem představila průřez technikou, kterou v uplynulých 100 letech čeští vojáci používali a používají.

Návštěvníci budou moct ochutnat vojenský guláš nebo si vyzkoušet, jaké fyzické testy musí splnit uchazeči o vstup do armády. Vystoupí také vojenská hudba, k vidění bude výstava fotografií Ten druhý život a autogramiádu uspořádají sportovci ASC Dukla.

Související

Více souvisejících

parašutisté Den armády Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 18 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy