Po Česku se šíří podvodné exekuční příkazy. E-mail neotvírejte, zaviruje počítač

Praha - Exekutorská komora varuje před podvodným e-mailem s předmětem zprávy "Exekucni prikaz 085962/2017-822", které jménem exekutorského úřadu v Plzni vyzývají adresáty k úhradě neexistujících dluhů. Přílohou e-mailu je soubor, jenž může zavirovat počítač příjemce.

Falešná zpráva obsahuje číslo bankovního účtu, kam by měli její adresáti poslat peníze. "Důrazně apelujeme na veřejnost, aby neotevírala přiložené soubory, aby na tento účet neposílala na základě falešné výzvy žádné finanční prostředky a aby se v případě škody obrátila na Policii ČR," uvedla mluvčí komory Martina Houšková.

Podvržené e-maily se od pravých exekučních příkazů liší tím, že nejsou vyhotovené ve formátu PDF a neobsahují elektronický podpis exekutora, jeho pověřeného zaměstnance nebo elektronické podatelny. Soudní exekutoři posílají exekuční příkazy e-mailem pouze tehdy, pokud je o to účastník řízení výslovně požádá.

Adresáti podvodných zpráv mohou v případě nejasností zavolat na telefonní čísla komory 515 917 586 a 210 311 000.

Související

Ilustrační fotografie.

Exekutor chce po českém dlužníkovi v průměru téměř půl milionu korun

Průměrná částka bez penále, úroků a dalších poplatků, kterou po dlužníkovi vymáhá exekutor, přesáhla letos 488.500 korun. Za první pololetí se tak zvedla o více než 5600 korun. Polovina lidí v exekuci má splatit jistinu přes 148.000 korun. Na konci června mělo 683.239 zadlužených téměř 4,17 milionu exekucí. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory ČR. 

Více souvisejících

Exekutorská komora podvod e-mail Exekuce

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 46 minutami

před 56 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy