Hradílek ukončil hladovku drženou na protest proti Zemanovi

Olomouc - Bývalý disident Tomáš Hradílek ukončil pod tlakem své rodiny protestní hladovku, kterou držel kvůli tomu, aby současný prezident Miloš Zeman už podruhé nekandidoval na funkci hlavy státu.

Signatář Charty 77 a polistopadový ministr vnitra ji držel 17 dní. Nyní je v péči lékařů a začal postupně přijímat potravu. ČTK to dnes řekla jeho dcera Simona Hradílková. Hradílka od protestu odrazovaly prostřednictvím veřejné výzvy stovky lidí včetně známých osobností z celé země, hodlal ji držet až do konce.

Jeho rodina ve vyjádření, které poslala ČTK, uvedla, že se rozhodla převzít odpovědnost za jeho život do svých rukou. "Nemůžeme přihlížet smrti vlastního otce. Činíme tak s vědomím, že jdeme naprosto proti jeho odhodlání a přání, ale věříme, že kdyby situace byla obráceně, zachoval by se stejně. Způsobem, jenž nehodláme nijak vysvětlovat, se nám podařilo přinutit ho, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu," stojí ve vyjádření jeho dětí.

Podle Simony Hradílkové jej od protestní hladovky odrazovala rodina od počátku, způsob jeho protestu se od nikoho z nich nedočkal podpory. Jeho rozhodnutí se snažili zvrátit například výzvou, kterou podepsaly v několika dnech stovky lidí. Autoři v ní uvádějí, že si váží Hradílkovy snahy chránit demokratické hodnoty a chápou jeho obavu o budoucnost, ale jeho oběť odmítají. "Ten náš tlak trval od počátku, nyní jsme ho vyhrotili. Byl opravdu odhodlaný vydržet do konce, ale nepočítal z naší strany, že ten tlak bude takový. Dnešní doba je taková, že není potřeba takových obětí," řekla ČTK Hradílková.

Hradílek začal hladovku držet 1. listopadu . V otevřeném dopise Miloši Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen i z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta. "Podle mne je tento prezident, který by pokračoval v druhém funkčním období, nebezpečím a neštěstím pro tuto zemi," řekl ČTK minulý týden Hradílek.

Související

Soud, ilustrační fotografie

11 let stará pomluva? Soud opět zamítl žalobu Hučína na exministra Hradílka

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes opět zamítl žalobu někdejšího disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína na někdejšího ministra a bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka týkající se ochrany osobnosti. Hučín po něm žádal v dlouholetém procesu omluvu a půl milionu korun kvůli tomu, že jej údajně před 11 lety pomluvil v tisku. Soudy se případem zabývají od roku 2008. Ostravský krajský soud žalobu čtyřikrát zamítl, do kauzy však již dvakrát na základě Hučínova dovolání zasáhl Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Tomáš Hradílek (hladovka proti Zemanovi) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy