Fischerová, Sommerová a další opět píší hladovkáři Hradílkovi: Zůstáváme s Tebou, tvůj čin nebude zapomenut

Praha – Jak jsme vás již informovali, chartista a někdejší ministr vnitra Tomáš Hradílek ukončil na tlak rodiny protestní hladovku, kterou držel kvůli tomu, aby současný prezident Miloš Zeman už podruhé nekandidoval na funkci hlavy státu. Jeho krok ocenily i známé české osobnosti, které mu adresovaly již druhý otevřený dopis.

Hradílkova rodina v prohlášení uvedla, že se jí podařilo přinutit ho, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu. Jeho rozhodnutí se snažila zvrátit výzvou i celá řada Čechů a známých osobností. Otevřený dopis podepsaly v několika dnech stovky lidí. Autoři v ní uvádějí, že si váží Hradílkovy snahy chránit demokratické hodnoty a chápou jeho obavu o budoucnost, ale jeho oběť odmítají.

Tento dopis, pod který se mohli lidé podepsat na internetu, byl nakonec doplněn o druhý vzkaz. „Pan Tomáš Hradílek naštěstí na naléhání rodiny hladovku ukončil. Proto již není třeba marně apelovat na prezidenta republiky, nicméně svůj podpis můžete připojovat i nadále na znamení podpory pro pana Hradílka,“ vysvětlují autoři dopisu.

Pod dopisem jsou podepsáni například herečka a politička Táňa Fischerová, dokumentaristka Olga Sommerová, zpěvačka Marta Kubišová, politik a publicista Jan Ruml, režisér Fero Fenič, hudebních Michael Kocáb, dokumentaristka Helena Třeštíková nebo režisér Břetislav Rychlík.

„S velkou úlevou jsme přijali zprávu o tom, že Tvá rodina převzala kontrolu nad Tvým životem. Budeme Tě potřebovat živého a bdělého. Tvůj čin měl a má hluboký smysl a význam. Nešlo o rozmar podivína z Lipníku, ale o akt osobního výkřiku, který měl upozornit na alarmující dnešní situaci. A to se zdařilo. Jako mluvčí Charty 77 a jeden z nejodvážnějších mimopražských disidentů jsi byl zvyklý stát proti přesile, proti všem. Chceme Tě ubezpečit, že tentokráte nejsi sám. Zcela sdílíme Tvé obavy a zůstáváme s Tebou. Tvá téměř třítýdenní hladovka díkybohu skončila, ale naše téma je tady stále. Stejně jako Ty, ani my s Tebou se nenecháme tou agresivní mocí semlít,“ uvedly osobnosti. „Nechceme, aby naše děti žily v novodobé normalizaci, aby se z naší země stal mix ruské gubernie a čínské kolonie, aby se náš stát stal kořistí autoritářského oligarchy, který nectí žádná pravidla a žádné hodnoty. Tvůj svérázný hradílkovský způsob občanského vzdoru nezůstane zapomenut. Tomáši děkujeme,“ dodávají v druhém dopise.

Související

Soud, ilustrační fotografie

11 let stará pomluva? Soud opět zamítl žalobu Hučína na exministra Hradílka

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes opět zamítl žalobu někdejšího disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína na někdejšího ministra a bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka týkající se ochrany osobnosti. Hučín po něm žádal v dlouholetém procesu omluvu a půl milionu korun kvůli tomu, že jej údajně před 11 lety pomluvil v tisku. Soudy se případem zabývají od roku 2008. Ostravský krajský soud žalobu čtyřikrát zamítl, do kauzy však již dvakrát na základě Hučínova dovolání zasáhl Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Tomáš Hradílek (hladovka proti Zemanovi) Miloš Zeman Táňa Fischerová Olga Sommerová

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy