Pád rentgenu na pacientku zavinila mechanická závada, vyšetřování ještě nekončí

Ústí nad Labem - Pád rentgenu v ústecké Masarykově nemocnici, při němž na místě zemřela pacientka, způsobila mechanická závada na zařízení. Oznámila to dnes Krajská zdravotní. Vyšetřování nešťastné události potrvá podle kriminalistů týdny, možná měsíce.

Nečekaně uvolněný zářič spadl na 80letou pacientku při standardním vyšetření loni v říjnu. "Krajská zdravotní může potvrdit, že šlo o mechanickou závadu v tubusu rentgenu. Příčinou vzniku mechanické závady se nyní zabývá znalecký ústav jmenovaný policií," uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Místnost, kde se rentgen nacházel, policie před týdnem odpečetila, a je tak volně přístupná.

Pád rentgenu vyšetřuje policie pro podezření z usmrcení z nedbalosti. "Předmětný rentgenový přístroj byl minulý týden rozebrán a jeho části odeslány k dalšímu zkoumání," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel loni 21. června, byl bez závad. Vedení nemocnice nechalo okamžitě odstavit i druhý přístroj stejného výrobce.

Odstavený přístroj už společnost nahradila v prosinci. Pořídila rentgen od jiného výrobce, který splňuje nejpřísnější bezpečnostní kritéria. Devět milionů na něj uvolnil jediný akcionář společnosti, kterým je Ústecký kraj. Společnost plánuje nákup ještě jednoho zařízení, které by mělo nahradit přístroj, který spadl na pacientku.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nemocnice v Ústí zavřela část JIP kvůli koronaviru

Ústecká nemocnice uzavřela část jednotky intenzivní péče (JIP), neboť zjistila nový koronavirus u jednoho ze zaměstnanců. Informaci, kterou dnes zveřejnil server Blesk.cz, ČTK potvrdila Krajská zdravotní, pod niž nemocnice patří.
Nemocnice Na Bulovce

Z nákazy koronavirem se v ČR vyléčilo šest pacientů

V Česku se z nákazy koronavirem vyléčil šestý pacient. Jde o studentku z Ekvádoru, která byla jako jedna z prvních pacientů hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce. Po ženě z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jde dnes již o druhého člověka, o kterých nemocnice informovaly, že se z nemoci vyléčili.

Více souvisejících

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem krajská zdravotní nemocnice rentgen

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy