Škoda po požáru hotelu v Praze přesáhne 20 milionů. Promluvil svědek tragédie

Praha - Škoda, kterou způsobil požár v hotelu Eurostars David v pražské Náplavní ulici, přesáhne podle odhadu 20 milionů korun. Na místě v sobotu zemřeli Němec (21) a o rok mladší Jihokorejka. V nemocnici pak těžkým zraněním podlehly dvě ženy, jejichž totožnost policisté stále zjišťují.

Podle policejního mluvčího Jana Daňka policisté mají indicie o jejich identitě. "Až budeme mít totožnost s jistotou potvrzenou, tak nejprve vyrozumíme jejich rodinné příslušníky. V této souvislosti jsme samozřejmě v kontaktu se zastupitelskými úřady zemí, kterých se věc týká," dodal Daněk.

Požár si vyžádal čtyři oběti a zařadil se mezi nejtragičtější v Česku. To, že policie začala požár prověřovat pro podezření z trestného činu, neznamená, že byl někdo obviněn. Podle trestního řádu policisté sepsali úřední záznam, který poslali také státnímu zástupci. V dokumentu popisují tragédii a okolnosti, o nichž zatím vědí, a dál pracují na tom, aby potvrdili nebo vyvrátili, jestli byl trestný čin skutečně spáchán.

Vyšetřovatel nechal vypracovat několik znaleckých posudků z oborů elektro a chemie. Chce také zprávu od vyšetřovatele hasičů. "Vypracování těchto dokumentů může trvat několik týdnů až měsíců," upozornil Daněk.

Jeden z hostů hotelu v neděli Radiožurnál řekl, že neslyšel žádný alarm, který by ubytované varoval před požárem. Právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk dnes ČTK sdělil, že se k tomuto nemůže v tuto chvíli vyjadřovat. Podle něj měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku.

Hosté si od nedělních 18:00 vyzvedávali osobní věci a doklady v hotelu a podle zástupce majitele hotelu je mají pravděpodobně už všichni u sebe. Hotelové pokoje jsou špinavé od dýmu, ale nejsou poničené ohněm.

Oheň se šířil do vyšších pater po dřevěném obložení kolem schodiště. Na závěry vyšetřovatelů o příčinách se čeká. První informace hovořila o požáru klimatizace, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti. Hotel patří španělskému hotelovému řetězci Hotusa.

Související

Požár hotelu Eurostars David v Praze

Tragický požár hotelu v Praze zůstává záhadou. Příčina nejasná, viník neznámý

Požár hotelu v pražské Náplavní ulici, při kterém v lednu zemřeli čtyři lidé, zavinila podle vyšetřovatelů neznámá osoba. Zda úmyslně, nebo nedbalostí prozatím nejde jednoznačně určit. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle něj hasiči současně v hotelu zjistili zásadní nedostatky v zajištění jeho požární bezpečnosti. S ohledem na to budou případ s majitelem hotelu řešit ve správním řízení.

Více souvisejících

požár hotelu Eurostars David v Praze (20. ledna 2018) Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy