Nejsme stádo! Češi na Václavském náměstí kritizují Babiše a komunismus

Praha - Na demonstraci za svobodu, demokracii a svobodné podnikání na Václavském náměstí se sešly stovky lidí. Někteří z nich mají transparenty s protikomunistickými hesly nebo kritikou premiéra Andreje Babiše (ANO).

Demonstraci v den výročí komunistického převratu v roce 1948 uspořádali zástupci občanských iniciativ, podnikatelských sdružení, některých parlamentních i neparlamentních politických stran a Konfederace politických vězňů.

V úvodním projevu organizátoři odmítli návrat komunistů k moci a vládu jedné strany. Po komunistickém režimu podle nich zůstala pouze spálená země a statisíce obětí. Na demonstraci má promluvit předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a historik Pavel Žáček.

Většina řečníků během dvouhodinového protestu upozorňovala na možný opětovný nástup komunistů k moci, kritizovala prezidenta Miloše Zemana a působení současné Babišovy vlády v demisi. Podle nich je vládou jedné strany bez jakékoliv důvěry. Vytýkali jí například personální změny ve státní správě, které označovali za čistky, a různá omezení pro podnikání. Řečníci kritizovali elektronickou evidenci tržeb nebo zákaz kouření v restauracích.

"Je to demonstrace, kterou chceme především vzpomenout smutné výročí uchvácení moci komunisty. A po 70 letech to bohužel vypadá, že demokracie a svoboda se opět vytrácí," řekl ČTK mluvčí organizátorů Radomil Bábek.

Akci na Václavském náměstí zahájil nástup lidí v uniformách někdejšího pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí. Organizátoři pouštěli na velkoplošné obrazovce záběry z policejního zásahu proti demonstrantům v roce 1989 či úryvky z proslulého projevu generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany Miloše Jakeše na Červeném Hrádku.

Související

Více souvisejících

demonstrace za svobodu demokracii a proti komunismu (25. 2. 2018) češi Únor 1948

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy