Soudce Elischer skončil ve vazbě. Jeho kauza je závažná, hrozí mu 12 let

Praha - Soud dnes uvalil vazbu na soudce Ivana Elischera. Panuje důvodná obava, že by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Hrozí mu až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování.

"Soud shledal dva vazební důvody - vazbu koluzní a vazbu předstižnou, takže z tohoto důvodu byl klient vzat do vazby - s tím, že proti rozhodnutí je podána stížnost," řekla soudcova advokátka Lucie Kýčková. O Elischerově stížnosti by měl rozhodnout pražský městský soud. Do doby, než bude projednána, soudce zůstane ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, musel by být Elischer okamžitě propuštěn na svobodu.

Trestnou činnost páchal soudce podle vyšetřovatelů nejméně od května 2016. Údajně přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze.

Zprostředkovatelem korupce je podle dokumentu Hung Quoc Nguyen, který je v kauze také obviněn. I jeho dnes soud do vazby poslal. Jeho "velmi blízké a nadstandardní vztahy" se soudcem jsou prý zadokumentovány nejméně od července 2013. S Vietnamcem se Elischer scházel i v kanceláři vrchního soudu.

Spolu s Elischerem a Nguyenem čelí obvinění další čtyři lidé, u třech z nich dnes soud rozhodl, že do vazby nepůjdou.

Podle žalobce Vladimíra Pazourka je kauza závažná. "Vzhledem k tomu, že dozor provádí Městské státní zastupitelství, které není věcně příslušné, tak bych to hodnotil tak, že věc je závažná," řekl. Dodal, že případ blíže komentovat nebude. "Vyšetřování teprve započalo, je v raných fázích, takže vyjadřovat se je velice předčasné," uvedl.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) Vrchní soud v Praze vazba soudy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 27 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy