Matějská pouť v Praze končí, návštěvnost pokazilo chladné počasí

Praha - Na Výstavišti v Praze-Holešovicích dnes končí Matějská pouť. Na celkové návštěvnosti se promítlo nejen špatné počasí, ale i pád Trojské lávky. Kvůli opravě Výstaviště musejí do června areál opustit i atrakce, které v něm obvykle po pouti zůstávají po celý rok.

"Více než polovinu Matějské pouti byly dvanáctistupňové, čtrnáctistupňové mrazy. To jsem se vůbec divil, že rodiče s dětmi přišli," řekl správce pouti Václav Kočka. O Velikonocích a víkendech, kdy se oteplilo, byla podle něj návštěvnost velká. V sobotu ji odhadoval až na 50.000 lidí. 

Hned v noci se podle něj začnou atrakce bourat, na pondělí jsou objednány i jeřáby. Správci atrakcí je budou v následujících dnech opravovat a repasovat, po skončení výpovědní lhůty je z areálu odvezou.

"Stálé atrakce jako horská dráha nebo ruské kolo dostaly výpověď z nájmu. Stalo se tak v rámci revitalizace a modernizace Výstaviště a v rámci celkového úklidu areálu," sdělila mluvčí Výstaviště Praha Jana Čermáková. Jestli se poté atrakce do reálu vrátí mimo dobu Matějské pouti, zatím podle Kočky není jasné.

Každoročně se na šestitýdenní pouť zaměřují také kontroloři České obchodní inspekce (ČOI). Výsledky letošní kontrol zatím nejsou uzavřené. Loni zjistila ČOI závady u sedmi atrakcí. Nedostatky se týkaly například bezpečnostních pásů u elektrických autíček, výšky nástupu na atrakci nebo ukotvení nafukovací skluzavky.

Historii Matějské pouti eviduje Národní knihovna v záznamech od roku 1595, díky únorovému termínu svátku svatého Matěje jde o první jarní pouť v Evropě. Původní poutě byly v okolí dejvického kostelíka, v místech, kterým se dnes říká Na Babě nebo U Matěje.

Související

Ilustrační foto

Začala tradiční Matějská pouť. O které atrakce je největší zájem?

První tisíce dětí i dospělých vyrazily na pražské holešovické Výstaviště, kde dnes začala Matějská pouť. Ze 115 atrakcí, pro menší i větší odvážlivce, mohou lidé vybírat do 13. dubna. Součástí akce jsou i farmářské trhy a den pro handicapované děti a děti z azylových a dětských domovů.
Ilustrační foto

Matějská pouť nabídne víc zábavy než loni, novinkou bude atrakce King

Matějská pouť, která letos začne 22. února, nabídne na pražském Výstavišti 115 atrakcí, o 15 více než loni. Ceny zůstaly stejné jako loni, tedy od 30 do 150 korun. Novináře o tom dnes informoval organizátor Václav Kočka starší. Letošní novinkou bude například 55 metrů vysoké kolo s uzavřenými kabinkami nebo atrakce zvaná King, která návštěvníky přetáčí různými směry.

Více souvisejících

Matějská pouť Praha kolotoče

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy