Polná si připomněla oběti holokaustu, do dlažby byly vsazeny Stolpersteiny

Polná - Polná na Jihlavsku si dnes připomněla místní oběti holokaustu. Do dláždění byly ve městě vsazeny první dva kameny zmizelých (Stolpersteine), které mají podobu dlažební kostky s mosazným povrchem.

Kámen na Sezimově náměstí připomíná Martu Baschovou, jež byla odvlečena do transportu v 19 letech. Druhý kámen na Karlově náměstí patří Františku Aufrechtovi, který zemřel v koncentračním táboře Dachau devět dní před jeho osvobozením. 

Na Karlově náměstí, tedy v někdejším židovském ghettu, také zazněla jména 28 polenských obyvatel, kteří skončili v transportech do koncentračních táborů. "Pokud je mi známo, tak přežily jenom tři ženy. Všechny odtud pak odešly," řekla ČTK Anna Mirjam Wagnerová z pořádajícího spolku. Podotkla, že lidí šlo z Polné do transportů víc, protože některé židovské rodiny se do města přemístily krátce předtím.

Marta Baschová byla deportovaná do Terezína v květnu 1942, František Aufrecht v lednu 1944. Prvním transportům se vyhnul díky tomu, že jeho žena byla katolička. Za války ale zemřela. Sám zemřel v Dachau 20. dubna 1945, bylo mu 37 let. Jejich dvě děti válku přečkaly díky pomoci a statečnosti jiných lidí. Osud rodiny dnes připomněla Aufrechtova vnučka Irena Šolcová.

V Polné bývala významná židovská komunita. Nejpočetnější byla v 30. letech 19. století, kdy v ghettu podle dostupných údajů žilo přes 700 lidí. 

Související

židé

V Polné odhalili stolpersteiny, připomínají čtyři židovské obyvatelky zavražděné nacisty

Nově osazené kameny zmizelých v Polné na Jihlavsku připomínají další čtyři židovské obyvatele zavražděné nacisty. Mosazná destička vložená do chodníku na Sezimově náměstí je věnovaná šestnáctileté Věře Baschové, tři kameny na Karlově náměstí Marii Dürheimové a jejím dcerám Alžbětě a Dagmar. V závěru slavnosti zazněla jména tří desítek místních lidí, kteří skončili v transportech do koncentračních táborů.

Více souvisejících

Stolpersteine holocaust Kraj Vysočina židé historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy