Zvedá se odpor proti jadernému úložišti: Protestovat se bude na osmi místech

Pluhův Žďár (Jindřichohradecko) - Tuto sobotu budou obce a spolky na osmi vytipovaných lokalitách demonstrovat proti tomu, aby na jejich území bylo úložiště vyhořelého jaderného paliva. Chtějí, aby je stát zapojil do přípravy zákona, který zajistí obcím rovnoprávnější postavení při rozhodování, jak s palivem nakládat. Žádají taky, aby Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) stáhla nové žádosti o stanovení průzkumných území, které chce mít pro všech devět míst.

ČTK to řekl Petr Nohava, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti a starosta obce Pluhův Žďár. Platforma sdružuje 25 měst a obcí a 12 spolků. V sobotu uspořádá v rámci Dne proti úložišti pochody, cyklovýlety, běžeckou štafetu, besedy, promítání i koncert. Poprvé se zapojí i obyvatelé nově přidané lokality Na Skalním u Dukovan, naopak u Temelína se protesty konat nebudou.

Platforma chce, aby stát zveřejnil kritéria výběru, aby SÚRAO zveřejnilo výsledky geologických prací i posouzení vlivů na životní prostředí a stáhlo nové žádosti o stanovení průzkumných území. SÚRAO to odmítá. Platforma kritizuje SÚRAO, že podle ní porušuje sliby a tají informace, což podkopává důvěru lidí i starostů. SÚRAO kritiku odmítá.

Mezi potenciální lokality pro úložiště patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Geologický výzkum začal i v okolí elektráren v Dukovanech a Temelíně. U Temelína se protesty konat nebudou.

SÚRAO chce do konce roku zúžit počet míst na čtyři. Dotčené obce budou pak mít podle Nohavy omezené možnosti obrany proti jadernému odpadu na svém území. "Lidem není lhostejný osud jejich domovů a jaké dědictví předají dalším generacím. Není možné, aby stát ignoroval hlasy obyvatel dotčených obcí. Úložiště je stavba, která tady s nimi bude navždy," uvedl.

Nohava připomněl, že od roku 2012 stát obcím slibuje zákon o zapojení do výběru úložiště. "Obce se účastní řízení a budou se k tomu vyjadřovat. Ohledně zákona za minulé vlády před volbami jednala expertní komise, ministr jasně řekl, že chce, aby práci dokončila," řekl ČTK ředitel SÚRAO Jiří Slovák. Míní, že návrh zákona by mohl být hotový do poloviny roku.

SÚRAO zatím podalo pět nových žádostí, na průzkum lokalit Kraví hora, Dukovany, Temelín, Magdalena a Čertovka. Podává je, aby mohlo co nejrychleji pokračovat v práci na definitivních čtyřech lokalitách.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého jaderného paliva, má vzniknout do roku 2065. Stavba a provoz mají stát asi 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů v areálech elektráren.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policie obvinila pět lidí a firmu kvůli veřejným zakázkám SÚRAO

Policisté dnes obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to dnes uvedl státní zástupce Jakub Bílý.

Více souvisejících

Správa úložišť radioaktivních odpadů obce Ekologie

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy