Výjimečná operace v Olomouci: Ženě po útoku psa přišili prst z nohy na ruku

Olomouc - Ojedinělou operaci mají za sebou plastičtí chirurgové Fakultní nemocnice Olomouc (FN Olomouc), kteří čtyřiapadesátileté ženě krátce po úrazu nahradili chybějící část prostředníčku na ruce prstem z její nohy. Žena o prostředníček přišla po útoku bojového psa, díky mnohahodinové operaci by funkčnost její ruky měla zůstat zachována. Tento operační výkon patří k výjimečným v českém i celosvětovém měřítku, řekl dnes novinářům primář oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc Bohumil Zálešák.

Zdravotní sestru Hanu Kolouškovou napadl cizí pes v polovině března při procházce do přírody kousek za Olomoucí. "Z ničeho nic se objevil cizí pitbull a zaútočil na našeho psa. Jeho majitel nebyl nikde v dohledu. Nezaváhala jsem ani na vteřinu, vrhla se našemu Ronymu na pomoc, začala jsem křičet a snažila jsem se pitbulla odtáhnout pryč. V tom se otočil a vystartoval mi po pravé ruce. Slyšela jsem křupnutí a ucítila strašnou bolest. V tu chvíli jsem věděla, že mám prst pryč," uvedla Koloušková.

Záchranná služba ji převezla do FN Olomouc. Lékaři jí poté dali na výběr ze dvou možností. Buď jí zůstane pahýl prstu nebo si nechá přenést prst z nohy, avšak s rizikem, že přišitý prst se nemusí správně uchytit a být funkční. "Jsem pravák a věděla jsem, že ten prst potřebuji. Zejména když mám pacientům zavést kanylu nebo píchnout nitrožilní injekci. Rozhodla jsem se pro složitější operaci," řekla Koloušková.

Olomoučtí plastičtí chirurgové podle Zálešáka mají na svém kontě už několik vysoce specializovaných mikrochirurgických operací, při kterých provedli přenos prstu nebo kloubu z nohy na ruku. "Nikdy ale nešlo o akutní přenos prstu. Ten jsme dělali úplně poprvé. V českém i celosvětovém měřítku jsou to výkony naprosto ojedinělé. Smyslem této špičkové operace není jen estetické hledisko, ale především maximální zachování funkce poraněné ruky," uvedl Zálešák.

Akutní přenos prstu postoupila pacientka čtyři dny po zranění, kdy už bylo podle Zálešáka jisté, že se v ráně nerozvíjí infekce po psím kousnutí. Se sedmičlenným týmem primář ženu operoval 11 hodin. V následujících dnech museli lékaři pacientce kvůli komplikacím opakovaně na ruce čistit cévy nebo nahrazovat jejich části novým štěpy. "Když mě vezli ke třetí revizi na sál, chtěla jsem, aby už ten prst dali pryč. Pan primář Zálešák byl ale tvrdohlavý. Vyplatilo se to a prst mi zachránili. Jsem za to vděčná," uvedla Koloušková.

Koloušková má nyní podle Zálešáka šanci na dobrý výsledek léčby. "Funkce ruky by se mohla obnovit z 80 až 90 procent. Pokud se dobře zhojí také senzitivní nervy, můžeme brzy dosáhnout i velice dobré citlivosti prstu," podotkl Zálešák. Koloušková novinářům řekla, že se po uzdravení chce vrátit ke své práci zdravotní sestry. "S výsledkem jsem naprosto spokojená, protože přes ty komplikace, které byly, je prst funkční a prokrvený. Věřím, že aspoň z 95 procent bude funkční," uvedla.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

operace napadení zvířaty Fakultní nemocnice Olomouc

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 53 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy