Plánování vražd z poza mříží? Lékař Barták mluví o spiknutí, prý se opil vodkou

Liberec - Lékař Jaroslav Barták dnes u soudu v Liberci zopakoval, že ve věznici nechystal žádnou trestnou činnost. Obžalovaný je z plánování tří vražd a vydírání, za což mu hrozí 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Krajský soud se kauzou dnes začal zabývat potřetí, líčení bude pokračovat 28. června výslechy dalších svědků.

Předchozí odsuzující rozsudek zrušil Nejvyšší soud, který měl výhrady k hodnocení důkazů. Liberecký soud se musí v novém procesu více zabývat okolnostmi vzniku tajných nahrávek z vězení i duševním stavem Bartáka. Už dříve byl Barták potrestán 12 lety vězení za sexuální obtěžování asistentek, na čemž se po zásahu Nejvyššího soudu nic nemění.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy tří lidí podle spisu osnoval ze msty za předchozí odsouzení a vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl spoluvězeň Miloš Levko, který ale místo toho vše oznámil. Barták od počátku tvrdí, že je nevinný. "Je to spiknutí způsobené Levkem a bývalou kaplankou," řekl dnes u soudu. Zopakoval, že šlo o běžné vězeňské debaty a svá slova nemyslel vážně. Dodal, že tak mluvil pod vlivem alkoholu, kupoval si vodku od Levka, litr za 1000 korun.

Klíčovými důkazy byly videonahrávky, které Levko při debatách s Bartákem pořídil. Lékař si myslí, že ho chtěl spoluvězeň nahrávkami vydírat, a když viděl, že neuspěje, předal je policii. Stále se neví, jak se záznamové zařízení do věznice dostalo. Levko to odmítá prozradit. Jeho nevlastní pětadvacetiletá dcera dnes u soudu řekla, že se na tom podílela. Levko jí tehdy tvrdil, že policie o tom ví. "Nevím, zda to byly jeho výmysly, či to tak bylo," uvedla u soudu. Žena byla tehdy na návštěvě Levka ve věznici v Liberci, krátce poté ji telefonicky kontaktoval neznámý muž a předal jí balíček s hodinkami se záznamovým zařízením. Žena tvrdí, že na základě Levkových instrukcí balíček předala kaplance. Jak se později dostaly hodinky z věznice, žena neví.

Bývalá kaplanka dnes u soudu popřela, že by do věznice něco pronesla a od mladé ženy prý nic nepřevzala. "Nejsem si vědoma toho, že by mi předala nějaký balíček," řekla. Rozpor ve výpovědích si nedokázala vysvětlit. "Já to slyším poprvé. Nevím, co bych k tomu řekla," dodala. Poukázala na to, že do věznice pokaždé procházela rentgenovým rámem. Kvůli rozporu ve výpovědích si je soud zřejmě předvolá ještě jednou společně.

U soudu dnes také zaznělo, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřovala, zda se na předání hodinek do věznice podílela policie. Podle závěrů ze spisu čtených u soudu, ale nic takového nezjistila. Při rekognici na inspekci nevlastní Levkova dcera z 28 lidí označila dva muže, kteří jí mohli balíček z hodinkami tehdy předat. Ani u jednoho si ale nebyla jistá a ani jeden z nich nebyl policista. U soudu měl dnes vypovídat i Levko, ale odmítl to.

Vynesení rozsudku předpokládá předsedkyně senátu Eva Drahotová na podzim. "Spis budeme znovu posílat znalcům, kteří vyšetřovali duševní stav obžalovaného," uvedla. Soud si zřejmě na základě informací ve spisu inspekce předvolá i další svědky.

Související

Doktor Jaroslav Barták u soudu

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tří vraždy a vydírání. Zproštění navrhl ve své závěrečné řeči i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Více souvisejících

Jaroslav Barták soudy Věznice Vražda Liberec

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy