Potvrzeno: Na Ukrajině byl zadržen exdetektiv Vokál, hrozí mu až sedm let vězení

Praha/Kyjev - Čechem zadrženým v pondělí na Ukrajině je bývalý vysoký důstojník někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál, potvrdila serveru iROZHLAS.cz soudkyně, která ve středu v Kyjevě rozhodovala o jeho případné vazbě. Vokál na Ukrajině čelí obvinění z nezákonného prodeje zařízení, které je možné použít například k odposlechu telefonů, upřesnila soudkyně dřívější informace. Hrozí mu za to čtyři až sedm let vězení.

"V tomto konkrétním případě to znamená, že řeč je o prodeji prostředků zakázaných na území Ukrajiny volně prodávat občanům Ukrajiny. Tato zařízení jsou určená pro nelegální odposlechy bez povolení soudu," řekla soudkyně Olena Melešaková. Ve středu rozhodla, že Vokál může být propuštěn z cely předběžného zadržení po zaplacení kauce, která odpovídá zhruba 4500 eurům (asi 115.000 Kč). Musí pak ale zůstat na Ukrajině a spolupracovat s vyšetřovateli. Zda Vokál kauci složil, není známé.

Vokál před soudem, kde ho zastupovali dva obhájci a pomáhal překladatel, přiznal svou účast na přečinu. "Občan České republiky potvrdil svou účast na spáchání trestného činu, ze kterého ho viní," cituje iRozhlas.cz soudkyni. Termín, kdy Vokál opět stane před soudem, není stanoven. Podle ukrajinské soudkyně by se tak mohlo stát do roka.

Vokála v Česku podezírá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z několika trestných činů. Počátkem dubna ho navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že vyzradil informace o policejní razii v kauze Vidkun, týkající se podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky. Vedle toho Vokál čelí obvinění, že mezi roky 2010 a 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi společnosti ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. Údajně také pomohl zdržet zátah policie proti lidem podezřelým z vydírání nebo zařídit povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav podsvětí.

Server Info.cz ve středu napsal, že spolu s Vokálem ukrajinské bezpečnostní složky zadržely údajně i českého diplomata, který byl ale následně vzhledem ke svému diplomatickému statusu propuštěn. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová to nepotvrdila, ministerstvo podle ní takovou informaci nemá.

Související

Luděk Vokál

Exdetektiv Vokál stanul před soudem, podle žaloby poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů

Obvodní soud pro Prahu 5 se dnes začal zabývat případem bývalého kriminalisty Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče. Obžaloba tvrdí, že exdetektiv poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů. Arifovič je stíhán kvůli podplácení. Kvůli tomu, že by u soudu mohly zaznít utajované skutečnosti, bude Vokál i někteří svědci vypovídat bez účasti veřejnosti.
Soud, ilustrační foto

Vyzradil razii? Kauza elitního exdetektiva Vokála se vrací k obvodnímu soudu

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun, musí znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 5. Původní zprošťující rozsudek minulý týden v neveřejném jednání zrušil odvolací senát pražského městského soudu. Vyplývá to z informací v soudní databázi. Bývalému elitnímu detektivovi tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hrozí až pět let vězení.

Více souvisejících

Luděk Vokál (policista) Ukrajina češi ÚOOZ

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy