Hasiči se nezastavili. Na čarodějnice bylo skoro třikrát víc požárů než jindy

Praha - Poslední dubnový den, na kdy připadá tradiční pálení čarodějnic, vyjížděli hasiči v celé zemi ke 136 požárům. Je to skoro třikrát víc než v jiné dny, dlouhodobý denní průměr je 47. Zaznamenali přitom skoro 50 požárů travních a lesních porostů, které mohou souviset s čarodějnickými oslavami, informovala dnes na webu mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Od půlnoci k dnešnímu ránu vzrostl počet výjezdů o dalších 22 případů.

"Ve srovnání s předchozím rokem byla letošní noc z 30. dubna na 1. května pro zasahující hasiče výrazně rušnější, a to zejména díky suchému počasí, vysokým denním teplotám a silnému větru s nárazy až kolem 20 metrů za sekundu," uvedla Zaoralová. Například loni hasiči evidovali 30. dubna dohromady 81 požárů, v roce 2016 jich bylo 120.

Meteorologové v neděli vydali pro většinu ČR výstrahu na zvýšené riziko požárů a silný vítr. Pražský magistrát kvůli tomu v pondělí odpoledne vyhlásil až do odvolání zákaz rozdělávání ohňů, který se dotkl velkých organizovaných akcí i domácích táboráků. Hasiči v hlavním městě navzdory zákazu během takzvané filipojakubské noci vyjížděli k 15 událostem - osm ohňů uhasili oni nebo sami lidé, které je pořádali, sedmkrát šlo o planý poplach.

"S největším počtem požárů se potýkali hasiči ve Středočeském i Moravskoslezském kraji a též v hlavním městě Praze. Naopak nejklidnější noc měli hasiči v Karlovarském a Olomouckém kraji," uvedla Zaoralová.

Při pondělních požárech bylo zraněno devět lidí, škoda činí přes 62 milionů Kč. Z toho na 60 milionů korun byla zatím vyčíslena škoda, kterou způsobil požár haly na recyklaci odpadů v Úholičkách u Prahy. Středočeští hasiči kromě velkého požáru v Úholičkách zaregistrovali zvýšený počet nahlášených požárů. "Ve většině případů se jednalo o nehlášené pálení, kdy se jednotka po provedeném průzkumu vrátila zpět na svou základnu. Ve čtyřech případech hasiči společně se záchranáři zasahovali také u popálených osob, které si své zranění většinou způsobily svým neopatrným jednáním," konstatovala Zaoralová.

Extrémně klidnou filipojakubskou noc mají za sebou hasiči v Jihočeském i Pardubickém kraji, kde v průběhu noci nevyjeli k žádné události přímo spojené s pálením čarodějnic. Na jihu Čech si ale připsali první "čarodějnický" zásah už v neděli večer, kdy v Dolním Třeboníně likvidovali požár vatry připravené na pálení čarodějnic. Stejná situace se stala ve Žďárkách na Náchodsku, kde začala připravená hranice neplánovaně hořet pár minut po pondělní půlnoci.

Související

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Více souvisejících

Hasiči Pálení čarodějnic

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy