Útočník z Hurghady bude prohlášen za nesvéprávného. Loni zabil Češku a dvě Němky

Praha/Káhira - Egypťan, který před rokem smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky v letovisku Hurghada, trpí mozkovou dysfunkcí a zřejmě bude prohlášen za nesvéprávného.

Informovalo o tom MZV ČR na základě informací od egyptského charge d'affaires Ranyho Mohie-Eldina, kterého si na dnešek na ministerstvo předvolal náměstek Martin Smolek. Mohie-Eldin podle ministerstva nevyloučil možnost odškodnění pozůstalých. 

Egyptský diplomat uvedl, že lékařské zprávy vypracované kvůli posudkům indikují, že útočník trpí mozkovou dysfunkcí a měl by být proto prohlášen za nesvéprávného. "Lékaři ho zároveň shledali nebezpečným pro své okolí. Útočník se nyní nachází v detenčním zařízení, kde setrvá do rozhodnutí soudu, který musí oficiálně potvrdit závěry lékařských zpráv o útočníkově nesvéprávnosti a duševním zdraví," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Egyptský charge d'affaires považuje podle Černínského paláce za vysoce pravděpodobné, že soud závěry posudků potvrdí a nařídí pachateli ústavní léčbu. "V takovém případě by s ním nebylo následně zahájeno standardní trestní soudní líčení," píše ministerstvo. 

Loni 14. července usmrtil Egypťan německé turistky ve věku 56 a 65 let na hotelové pláži několika bodnými ranami nožem. Kromě toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která svým těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR z bezpečnostních důvodů nedoporučuje navštěvovat města v údolí řeky Nilu, zejména Luxor, Edfu a Asuán. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi se nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

V případě nouze mají občané kontaktovat pohotovostní linku zastupitelského úřadu Káhira: +201227427513. 

Související

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda)

Česká policie odložila kauzu Češky ubodané při teroru v Egyptě. Proč?

Česká policie nebude řešit případ turistky z ČR, kterou v Hurgadě ubodal egyptský útočník. Případ odložila, protože se nepodařilo zjistit dostatek informací, jež by v Česku umožňovaly zahájit trestní stíhání. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Marek Bodlák z pražského vrchního státního zastupitelství.
Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.

Více souvisejících

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Teroristické útoky v Egyptě Egypt ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy