Platíte to z našich daní. Hnus. Já bych se styděla. Za účtenku v hodnotě 50 korun dostali auto, Češi zuří

Praha - Účtenkovka od začátku vyvolává poměrně velké emoce. Při hře, která vznikla jako doplněk elektronické evidence tržeb, mají lidé pomoci kontrolovat, zda obchodníci vydávají platné účtenky. Podle mnohých hlasů jde o udavačství. I proto řadu Čechů rozzlobila fotka výherců, kteří v Účtenkovce vyhráli auto.

Účtenkovka je hra, ve které se každý měsíc hraje o více než 20 tisíc cen v hodnotě od 100 Kč do 1 000 000 Kč. Podmínkou je zaregistrovat si platnou účtenku. „Čím více účtenek hráč zaregistruje, tím větší je jeho šance na výhru. Losujeme vždy 15. den následujícího měsíce, aby měl každý dost času všechny své účtenky, které v uplynulém měsíci získal, do slosování zaregistrovat,“ píše se na stránkách Účtenkovky, kterou provozuje Ministerstvo financí. 

Češi mají díky hře pomoci finanční správě kontrolovat, zda obchodníci lidem vydávají platné účtenky. „Účtenková loterie je doplňkovou, ale neméně důležitou součástí elektronické evidence tržeb. Nepochybujeme, že vystavování účtenek za nákup se i díky Účtenkovce stane v České republice běžným a normálním. Když si od obchodníka přebíráte účtenku, zvyšujete tím efektivitu evidence tržeb a přispíváte k řádnému výběru daní v naší zemi,“ vysvětluje se na stránkách Účtenkovky.

Účtenkovka má i svůj facebookový profil. Právě na něm se objevila fotka šťastných výherců, kteří byli vylosováni a vyhráli auto. „Za nákup potravin v supermarketu v hodnotě 123 Kč si pan Martin dnes odvezl zbrusu nový Ford EcoSport. O své výhře se dozvěděl esemeskou přímo uprostřed letního cyklovýletu. Paní Věra s manželem zase nakoupila ve večerce za 50 Kč a také jim jen pár dnů po té hráčský účet hlásil, že automobil z osmého slosování,“ píše se u fotek, na kterých ministryně financí Alena Schillerová předává dva automobily výhercům.

Fotky vyvolaly divokou diskuzi. Mezi občasnými gratulacemi se totiž objevila i řada velmi kritických příspěvků. Češi poukazovali na to, že výhry jsou placeny z daní, který musí všichni platit. „Tak jsem na to auto přispěla. Účtenkovku nehraju a ani jsem nikdy nehrála, protože by mne bylo stydno z toho, že je to z daní nás všech, které se mely použít na rozumnější věci,“ zlobila se například jedna z diskutujících.

„Lákáte lidi. Běžte do p*dele. Hnus,“ přidal se další uživatel. „Voličům ANO už nestačí koblihy.Už dostávají zadarmo Fordy,“ přisadil si jiný. „Gratuluji pánovi k výhře zaplacené z našich daní,“ ironicky popřála další naštvaná Češka.

Další dali jasně najevo, že by se takto nenechali „zaprodat“. „To radši budu jezdit v tom starým autě, než abych se zaprodal té estébacké svini,“ vzkázal další uživatel. Jiný naznačil, že by peníze z daní bylo lepší využít jinak. „Stát rozdává auta a další věcné ceny za udávání, lid tleská a já se ptám: Kde jsou všechny ty děti co se na ně sbírají víčka?“ zajímá jednoho z naštvaných lidí.

Objevili se ale i tací, kteří Účtenkovku hráli a kteří se domnívají, že jde jen o švindl. „Podvod, poslali jsme mraky účtenek a nic, takže tomu nevěřím a už nic neposíláme!“ vzkázala další diskutující.

Našli se i tací, kteří se projektu zastávali. „Na platy poslanců taky přispívají všichni v republice, dle logiky některých by neměli platit daně voliči, co volili strany, co se nedostali do parlamentu. A za jejích odvedenou práci jsou placení víc jak královsky. A teď do mně, antibabišovci. Normální je neokradat, platit daně, vydávat účtenky,“ vzkázal diskutující těm, kteří Účtenkovku kritizují.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka Ministerstvo financí sociální sítě

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 7 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy