Záludnost encefalitidy? Zpočátku připomíná běžnou letní virózu, pak se to zvrtne

Praha - Loni bylo v Česku registrováno 687 případů klíšťové encefalitidy, letos 139 za první pololetí. Více nakažených ale lékaři zaznamenávají v druhé polovině léta a na podzim. Nemoc mívá zpočátku stejné příznaky jako běžná viróza, nakonec ale může vyústit k zánětu mozku či mozkových blan. Virus se přenáší nejčastěji přisátím infikovaného klíštěte, výjimečně požitím nepasterizovaného mléka či výrobků z něj.

"Přestože nákaza může proběhnout zcela bez příznaků, případně pouze jako mírné chřipkovité onemocnění, u řady pacientů dochází k obávanému zánětu mozkových blan, mozku či míchy s četnými komplikacemi," sdělil ČTK Milan Trojánek z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Pacienti obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Infekci v první fází neodhalí často ani běžně dostupné laboratorní testy, zároveň ale zatím není postižen centrální nervový systém. "U většiny pacientů obtíže spontánně ustupují do dvou až sedmi dnů. Doporučuje se klidový režim a dostatek tekutin a předepisují se léky na horečku a bolesti," dodal.

Pokud pacienti klidový režim nedodržují, mohou jim po přechodném zlepšení horečky vrátit. Doplňuje je intenzivní bolest hlavy, světloplachost, nechutenství či zvracení. Pacientům se mohou třást ruce, nohy či oční víčka, může dojít ke zpomalení řeči nebo poruchám spánku.

"V této fázi nemocný vyžaduje hospitalizaci, během které se prokáže zánětlivé postižení mozkových blan. Mezi možné komplikace patří obrny hlavových nervů či končetin, porucha vědomí či selhávání životně důležitých funkcí," doplnil Trojánek s tím, že nemoc je mírnější u dětí než u osob středního či vyššího věku.

Zatímco v roce 2016 bylo 565 případů encefalitidy za celý rok, loni to bylo 687 případů. "Výrazný meziroční nárůst byl způsobený zejména vysokým počtem osob v přírodních ohniscích nákazy na podzim při sběru hub. Především říjen byl počtem nemocných jedním z nejhorších za posledních deset let," vysvětlil Rastislav Maďar, člen Mezinárodní expertní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier.

Související

Klíště, ilustrační fotografie.

Jihočeští hygienici letos zatím evidují výrazně méně klíšťové encefalitidy

Jihočeští hygienici letos zatím evidují devět případů klíšťové encefalitidy. Je to výrazně méně než loni ve stejnou dobu, kdy zaznamenali touto dobou už 42 pacientů s tímto onemocněním. ČTK to řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Podle ní by ale lidé případné nebezpečí neměli podceňovat.
Ilustrační fotografie

Čeští vědci se podíleli na přípravě protilátek na klíšťovou encefalitidu

Mezinárodní vědecký tým, jehož členy byli i zástupci českobudějovického biologického centra a brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, připravil účinné protilátky na klíšťovou encefalitidu. Fungují jako okamžitá prevence i jako lék. Protilátky získali lékaři od lidí, kteří encefalitidu prodělali a měli největší imunitní odezvu. ČTK to řekla mluvčí českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR Daniela Procházková.

Více souvisejících

encefalitida klíšťata zdraví Léto nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy