Kauza Elischer: Údajná spojka mezi Vietnamci a soudcem zůstane ve vazbě

Praha - Hung Quoc Nguyen, který podle kriminalistů zprostředkovával korupci mezi vietnamskou komunitou a soudcem Vrchního soudu v Praze Ivanem Elischerem, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom pražský městský soud, který vyhověl stížnosti státního zástupce proti rozhodnutí obvodního soudu, jenž chtěl muže pustit po složení kauce na svobodu. Vyplývá to z justiční databáze.

Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Nguyen čelí obvinění ze stejných trestných činů, policie ho navíc stíhá ještě za zasahování do nezávislosti soudu. V případu jsou obviněni ještě čtyři další Vietnamci, Nguyen je však posledním stíhaným, který zůstává ve vazební cele.

Server Česká justice v srpnu informoval o tom, že podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 může Nguyenovu vazbu nahradit kauce ve výši 1,2 milionu korun, zákaz vycestování, odebrání pasu a dohled probačního úředníka. Státní zástupce s tím nesouhlasil a se stížností se obrátil na pražský městský soud, který mu nyní dal zapravdu. Podle justiční databáze Infosoud rozhodl ve čtvrtek tak, že původní rozhodnutí změnil.

Mluvčí soudu Markéta Puci uvedla, že v tuto chvíli nemůže rozhodnutí soudního senátu komentovat. "Naše závěry musí nejprve znát účastníci, takže nebudeme výsledek sdělovat dříve. Rozhoduje se totiž v tzv. neveřejném zasedání, kde není přítomen ani státní zástupce, ani obhájce. Jen soudní senát a protokolující úřednice," vysvětlila.

K rozhodnutí se nechtělo vyjádřit ani pražské městské státní zastupitelství, které kauzu dozoruje. Mluvčí instituce Aleš Cimbala to zdůvodnil tak, že aktuální vyšetřování je neveřejnou částí trestního řízení.

Policie je prý v kauze neobjektivní

Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily "velmi blízké a nadstandardní vztahy". Předseda soudního senátu se podle nich s mužem scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu, přičemž Nguyen na soudce "aktivně a cíleně" působil. "Intervenoval pouze u obžalovaných, kteří byli schopni za tyto služby poskytnout finanční plnění," stojí o Nguyenovi v dokumentu o zahájení stíhání, který má ČTK k dispozici. Osobně prý soudci předával peníze.

Podle kriminalistů páchal Elischer trestnou činnost nejméně od května 2016. Nguyenovi prý už ale přinejmenším od roku 2013 poskytoval údaje z trestních kauz, které měl buď na starosti sám, nebo které řešili jeho kolegové. "Takto mu předal informace o desítkách obviněných, obžalovaných i odsouzených osob, zejména pro jakou trestnou činnost jsou stíhané, od kdy se nacházejí ve vazbě a kde," tvrdí policejní centrála.

Po svém obvinění skončil soudce letos v březnu rovněž ve vazbě, odkud ho městský soud pustil v dubnu. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti nesmí dočasně soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Svou vinu odmítá.

Soudcova advokátka tvrdí, že policie je v kauze neobjektivní a že některé ze získaných důkazů jsou nezákonné. Vadí jí například to, že kriminalisté manipulovali s věcmi v Elischerově kanceláři a opakovaně nahlíželi do jeho pracovního počítače, odkud stáhli několik protokolů o hlasování v trestních věcech. Právnička zdůraznila, že tyto dokumenty, které nyní tvoří součást spisu, jsou tajné a podléhají zvláštnímu režimu.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) Vrchní soud v Praze Korupce justice soudy Hung Quoc Nguyen (kauza Elischer)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 36 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy