Litoměřický soudce má jít do tepláků. Justice zpřísnila Knotkovi trest

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové dnes zpřísnil bývalému litoměřickému soudci Josefu Knotkovi trest za korupci z trestu podmíněného na nepodmíněný, na tři roky a tři měsíce vězení. K tomu dostal Knotek peněžitý trest 150.000 korun. Spoluobžalovaní, bývalý soudce Ladislav Jelínek a Antonín Kühn, dostali znovu podmínky. Krajský soud nevyhověl obžalovaným, kteří se proti předchozímu rozsudku odvolali. Naopak dal za pravdu státnímu zástupci, který navrhoval přísnější trest pro Knotka a argumentoval tím, že zneužil funkci trestního soudce, vytvořil na litoměřickém soudu korupční prostředí a míra společenské nebezpečnosti je u něho nejvyšší.

"Rozsudek krajského soudu považuji za správný a spravedlivý. Výměra trestu byla sice nižší, než jsme navrhovali, nicméně důvody pro uložení takového trestu akceptuji," řekl novinářům státní zástupce Pavel Bužga. Pro Knotka navrhoval pět let vězení a peněžitý trest 150.000 korun, u zbylých dvou obžalovaných, souhlasil s dřívějším rozsudkem jičínského soudu. Loni v prosinci dostali podmínky.

"Všech pět skutků bylo odvolavatelům prokázáno. Nebylo možné, aby odvolací soud nevyslyšel výhrady státního zastupitelství," uvedl předseda senátu Zdeněk Korf.

Soud potrestal Knotka a Jelínka za přijetí úplatků a Knotka navíc za podplácení, za nepřímé úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Kühn byl potrestán za nepřímé úplatkářství.

Podle obžaloby oba bývalí soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz, Kühn dal úplatek. V kauze figurovalo pět lidí, v případě dvou rozsudek nabyl právní moci už dříve. Dnešní rozsudek je pravomocný, proti verdiktu jsou možné už jen mimořádné opravné prostředky, například dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obhájci Jelínka a Kühna navrhovali pro své klienty zproštění obžaloby. Knotkův obhájce Pavel Polák navrhoval věc vrátit zpět do přípravného řízení. "Ve věci byly takové nedostatky a pochybení orgánů činných v trestním řízení, že je není možné napravit v řízení před soudem," řekl novinářům Polák. Jako alternativu navrhl soudu potvrzení posledního rozsudku jičínského soudu.

Okresní soud v Jičíně loni v prosinci potrestal Knotka tříletým vězením podmíněně odloženým na čtyři roky. Kromě toho měl zaplatit pokutu 200.000 korun. Spoluobžalovaný Jelínek dostal podmínku na 30 měsíců a pokutu 90.000 korun. Krajský soud mu dnes už finanční trest neuložil, protože ho uhradil. Soudní zapisovatelka dostala loni osmnáctiměsíční podmínku a Kühn s dalším obžalovaným dostali podmínky na 15 měsíců.

Josef Knotek (soudce) soudy Hradec Králové Litoměřice justice Korupce

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy