Nejsem zločinec. Mostecká nikdy nebyla vytunelovaná, ohradil se Koláček u soudu

Obžalovaný někdejší manažer Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonio Koláček dnes u soudu prohlásil, že při transformaci společnosti v roce 1998 nebyl nikdo okraden ani poškozen. Upozornil na to, že stát do roku 2011 neevidoval v této věci žádnou škodu. "Obrovský tlak" na kriminalizaci exmanažerů údajně vyvinuly až Věci veřejné pod vedením Víta Bárty.

"Nejsem žádný zločinec, nikomu jsem neublížil, nikoho jsem nepoškodil," uvedl Koláček ve své výpovědi. "Mostecká nikdy nebyla vytunelována," doplnil.

Koláček věří tomu, že nepřekročil zákony, přesto se dnes omluvil za chybu. "Zcela jistě jsme měli naše působení v Mostecké otevřeněji komunikovat, ušetřili bychom si mnoho trápení," řekl. "Možná jsme se všichni v té době chovali příliš spontánně a chaoticky, to přiznávám," připustil.

"Mým hlavním přáním je, abychom všichni našli svůj vlastní klid a mír a v tom klidu se podívali na skutečnosti, které se odehrály před 20 lety, protože tady padlo tolik různých manipulací a falešných informací, že mě to někdy z klidu dostávalo," řekl devětapadesátiletý muž novinářům po dopoledním čtení obžaloby.

Koláček věří tomu, že český proces dopadne jinak než švýcarský, v němž dostal v souvislosti s MUS trest 52 měsíců vězení. Za mříže by tam měl nastoupit ke 2. květnu příštího roku, dokdy mu Švýcaři kvůli konání českého hlavního líčení trest odložili. Dodal, že pokud by český proces neskončil do dubna, bude se pravděpodobně snažit o vyjednání dalšího odkladu.

Ačkoliv vinu odmítá a s trestem nesouhlasí, na nástup do vězení se prý dlouhodobě připravuje. "Mám rád přírodu a práci se zvířaty. Budeme pečovat o dobytek, o koně, o zahrady. Budu sám na pokoji, ve kterém budu normálně bydlet a budu chodit každý den do práce," popsal podmínky švýcarského výkonu trestu. V Česku mu v případě prokázání viny hrozí až deset let za mřížemi.

Související

Ilustrační fotografie.

Žalobce žádá pro Koláčka z kauzy MUS 7,5 roku vězení a propadnutí majetku

Státní zástupce žádá pro někdejšího manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonia Koláčka 7,5 roku vězení, propadnutí veškerého majetku a zákaz působení ve vedení firem. Pro dalšího manažera Oldřicha Klimeckého navrhl odnětí svobody od pěti do 7,5 roku. Uvedl to dnes v závěrečné řeči u pražského městského soudu. 
MUS

V kauze Mostecké uhelné vypovídal miliardář Bobela, obviněného Koláčka se zastal

V kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) u soudu vypovídal miliardář a někdejší spolumajitel firmy Vasil Bobela. Mimo jiné uvedl, že v roce 1999 neměl management MUS pochyby o zákonnosti svého jednání, protože policie nic protiprávního neodhalila. Na některé z položených otázek dnes Bobela nicméně odmítl odpovědět, aby si nepřivodil nebezpečí trestního stíhání.

Více souvisejících

Antonín Koláček (odsouzený v kauze MUS) MUS Vít Bárta soudy Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy